De Jeunes Socialistes – de jongerenafdeling van de PS – heeft haar moederpartij tot maandag 19 juni gegeven om een cumulverbod in te voeren. Dit moet dan actief worden vanaf de gemeenteverkiezingen van 2018. En het verbod is “niet onderhandelbaar”, klinkt het bij de jongerenafdeling.

Nu donderdag wil de jongerenvoorzitter van de PS-jongerentak, Maxime Felon, een eisenlijst afgeven. “Die lijst zal niet onderhandelbaar zijn. Punt aan de lijn. We zullen een nieuwe bijeenkomst vragen. Op die bijeenkomst zullen we één voorstel op tafel leggen: het cumulverbod”, vertelt Felon.

Cumulistan

Vorige week stemden de militanten van de PS nog een decumulvoorstel weg omdat men vreesde dat het voorstel dat op tafel lag niet snel genoeg uitgevoerd zou kunnen worden.

“Ons principe is één mandaat per persoon”, verdedigt Felon in La Dernière Heure die ook al rond het Publifinschandaal van zich liet horen. Felon waarschuwt dat er veel oudgedienden in de PS zetelenen die hetzelfde over de zaken denken, zelfs voorzitter Elio Di Rupo. PS’ers die mandaten van schepen of burgemeester combineren met een zetel in het parlement zouden vooral dwarsliggen, “zoals Philippe Courard”.

Courard (PS) was van 1994 burgemeester van zijn thuisstad Hotton tot in 2012. Hij was toen de jongste burgemeester in Wallonië. Thans is hij voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap en gemeenteraadslid in Hotton.

Samugate

De PS, de partij de van Di Rupo, zit opnieuw in moeilijk water na een zoveelste schandaal en daar spint de linkse concurrentie – vooral de PTB van Raoul Hedebouw – garen bij. Vorige maand kwam aan het licht dat Samusocial, een Brusselse VZW die zich hoort in te zetten voor daklozen, giften aanwendde om royale zitpenningen uit te keren aan haar PS-bestuur. Hieronder ook ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS). Het ging over 60.000 euro in 2016 alleen. Mayeur mocht als gevolg hiervan opstappen, maar de PS is nog niet op het droge.

Immers, ook sp.a is niet gediend met de praktijken van haar zusterpartij, de PS. De Vlaamse socialisten voerden reeds een cumulverbod in voor hun mandatarissen (burgemeesters/schepenen mogen niet in het parlement zetelen) en liggen in open conflict met de PS. De sp.a is ook verwijderd uit de Brusselse coalitie en is er haar schepen kwijt. “Geen spijt dat we niet meer tot die club behoren”, liet sp.a-voorzitter John Crombez optekenen.

Sinds het schandaal rond Publifin en de betrokkenheid van de PS daarin is de PTB in de peilingen reeds even groot geworden als de PS.