De voorbije dagen kwamen bijna 11.000 migranten en vluchtelingen aan in Italië. Het land overweegt nu haar havens te sluiten voor boten met migranten. 

Italiaanse media berichten dat de Italiaanse regering toestemming heeft gevraagd aan de Europese Unie om haar asielprocedures drastisch te veranderen. De Italiaanse ambassadeur bij de Europese Unie zou daarvoor een brief hebben afgegeven aan eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos.

Er liggen een aantal zaken op tafel. Een ervan zou zijn om schepen die onder buitenlandse vlag varen en migranten hebben gered niet meer te laten aanmeren in Italiaanse havens. Specifiek wordt er gedacht aan de havens in Sicilië en Calabrië, gebieden die heel wat illegale migranten te verwerken kregen de laatste tijd.

“Dit kan zo niet meer verder”

Italië zit duidelijk op haar tandvlees wat betreft de vluchtelingencrisis. “Dit kan zo niet meer verder”, klinkt het bij een bron die dichtbij de regering staat volgens persbureau AFP. Volgens de bron is Italië al haar internationale verplichtingen meer dan nagekomen.

Bewijs samenwerking NGO's en mensensmokkelaars
Kaart: Gefira: Bewijs samenwerking NGO’s en mensensmokkelaars

Onlangs kwam aan het licht dat sommige NGO’s wel degelijk samenwerken met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee en meerbepaald in Libië. Dat zei Italiaanse procureur Carmelo Zuccaro. “We hebben bewijzen dat er directe contacten bestaan tussen bepaalde ngo’s en mensensmokkelaars in Libië”, zegt de procureur.

Vele migranten, veelal uit Sub-Saharaans Afrika, kiezen de route via Libië richting Italië. Sinds 2014 maakten jaarlijks meer dan 150.000 mensen deze oversteek van de Middellandse Zee. De voorbije dagen alleen al ging het om 11.000 migranten.

4 REACTIES

  1. Het feit dat een democratisch verkozen regering ‘toestemming’ moet vragen aan de apparatsjiks van de Europese Unie om hun migratie- en asielbeleid te wijzigen zegt ongeveer alles. Het supranationale project moet worden ontmanteld zodat democratische naties opnieuw zelf politieke beslissingen kunnen nemen die de voorkeur van hun gemeenschap reflecteren.

  2. TERECHT ! Trouwens waarom zouden we nog belasting moeten blijven afdokken voor een vermeend “Defensieapparaat” dat zijn kerntaak ; “Defensie” in de verste verte niet nakomt ? De Marine wordt geacht met ALLE militaire middelen illegale indringers BUITEN te houden, maar zij sleurt hen BINNEN ! De Landmacht gaat zelfs NIET op jacht naar illegalen ter uitlevering ,alhoewel ze ook verondersteld worden ons grondgebied van indringers te vrijwaren ! De poiltiek-correcte ontaarding plaatst alles onderste-boven gefinancierd met overwegend ONS belastingsgeld, in onze hoedanigheid van autochtone numerieke meerderheid.