Woensdag bliezen militanten van de Islamitische Staat de Al-Nuri-Moskee van Mosoel met zijn beroemde scheve minaret op, aldus een woordvoerder van het Iraakse leger. De moskee in kwestie is degene van waaruit Al-Baghdadi zijn kalifaat uitriep, een drietal jaren geleden.

Dit alles gebeurt terwijl Iraakse troepen steeds meer terrein winnen in Mosoel. Volgens de Iraakse premier wijst dit erop dat de Islamitische Staat erkent dat ze zo goed als verslagen zijn in Irak. Naast Mosoel beheerst de groep in Irak enkel nog wat gebieden ten zuiden en ten westen van de stad, alsook een deel van het Syrisch-Iraakse grensgebied.

Islamitische Staat onder druk

Nadat de terreurgroep er zo’n drie jaar geleden in slaagde om met zo’n 1.500 militanten de stad in te nemen op een grote overmacht van Iraakse militairen en politie, verviel het Iraakse leger in chaos. Dit maakte de weg vrij voor de terreurgroep om grote delen van noord-Irak in te nemen.

Als militanten van de Islamitische Staat inderdaad zelf deze moskee opbliezen, heeft dat een niet te onderschatten symbolische betekenis. Het was namelijk in deze moskee dat de leider van Islamitische Staat, Aboe Bakr al-Baghdadi, nog geen maand later het kalifaat uitriep en zichzelf herdoopte tot kalief Ibrahim.

De vernietiging van de moskee gebeurt terwijl Islamitische Staat zowat overal onder zware druk staat. Niet alleen is het het grootste deel van zijn grondgebied in Irak kwijt, ook in Syrië wordt langs verschillende kanten de druk opgevoerd. Zo rukken pro-Assad troepen op ten westen en zuiden van de Eufraat, terwijl de SDF (Syrian Democratic Forces) met Amerikaanse steun de stad Raqqa omsingelen.

Islamitische Staat van zijn kant beschuldigt dan weer bij monde van Amaq, hun eigen informele persagentschap, de Amerikanen van het beschadigen van de moskee. Volgens de VS werd er echter niet door hen gebombardeerd in dit gebied.

Historisch erfgoed lijdt zwaar onder gevechten

De Al-Nuri moskee is vooral bekend vanwege zijn scheve minaret, ook wel ‘al-Habda’ oftewel ‘de bultenaar’ genoemd. De moskee is volgens de overlevering gebouwd door Nur ad-Din Zengi, een Turkse krijgsheer uit de twaalfde eeuw die vanuit Syrië vooral tegen de kruisvaarders strijd leverde.

Sinds IS en andere jihadistische groeperingen grote delen van Irak en Syrië bezetten, wordt historisch erfgoed stelselmatig vernietigd. Zo zijn christelijke en sjiitische heiligdommen vaak het doelwit van de jihadisten, maar ook pre-islamitische ruïnes van steden zoals Palmyra of Nimroed moeten eraan geloven.

3 REACTIES