Brits evolutiebioloog Richard Dawkins was te gast op het Cheltenham Science festival (5-10 juni 2017). Hij beantwoordde er vragen over religieus onderwijs. De uitgesproken atheïstische academicus is gekend omwille van zijn jarenlange campagnes tegen christelijk fundamentalisme. Dit keer richtte hij zijn pijlen echter op de islam.

Volgens Dawkins zijn alle religies slecht, maar is het niet juist om te stellen dat ze daarom allemaal even slecht zijn: “Als je kijkt naar de impact die verschillende religies hebben op de wereld, dan is het duidelijk dat op dit ogenblik de meest kwaadaardige religie de islam moet zijn.”

Moslims zelf slachtoffer

Dawkins voegde hier wel aan toe dat dit niet wil zeggen dat alle moslims slecht zijn. Eerder dat zij het slachtoffer zijn van de “homofobie, mysogynie (vrouwenhaat, red.) en vreugdeloosheid die wordt gepredikt door de extreme islam, Islamitische Staat en het Iraanse regime.

“Ik ben tegen de islam, niet in het minst omwille van de onaangename effecten die het heeft op het leven van moslims”

Verder verdedigde de wetenschapper het religieus onderwijs op school. Dat is volgens hem belangrijk om cultuur en geschiedenis te begrijpen. En ook om kinderen door godsdienstvergelijking te leren om kritisch na te denken over levensbeschouwing.

Dawkins is onder andere bekend omwille van zijn boeken ‘The Selfish Gene’ en ‘The God Delusion’. Zijn meest recente werk is ‘Science in the Soul’. De evolutiebioloog is een van de internationale sterren van de wetenschapsfilosofie en het militante atheïsme.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

14 REACTIES

 1. “militant atheisme” is een ongelukkige term, geen enkele atheist is er op uit om iemand te “bekeren” tot het atheisme en voor zover ik weet pleegt er geen enkele atheist aanslagen op gelovigen omdat ze geloven. Noem het dan uitgesproken atheist voor mijn part.

 2. Islam is problematisch, maar niet alle moslims zijn per definitie een probleem. Er zijn genoeg voorbeelden hiervan. Maar het mogen er meer zijn.

  • Nee, maar het grote drama bestaat erin dat de pogingen van goedmenende moslims om tot een zachtere, ethischere vorm van Islam te komen, voortdurend stuklopen op de religieuze bronteksten, die in tegenstelling tot de Christelijke Bijbel nauwelijks ruimte tot interpretatie toelaten. Een echte gematigde Islam zal er pas komen van zodra een significant deel van de moslims afstand durft te nemen van Koran en Ahadith.

   • Ik vrees Jan dat dat afstand nemen er nooit zal komen. En zeker niet in het openbaar. Daar is de islam inderdaad veel te rigide voor. Bekijk onderstaand filmpje even over de rol van de zogenaamde “zwijgende meerderheid” (na een vraag van een moslima) en dan vooral over wat je noemt de goedmenende moslims. Een Westerse islam zal er nooit komen, want dan zullen moslims ook openlijk afstand moeten nemen van de sharia en de takiyya en dat zal die zwijgende meerderheid nooit doen.
    https://youtu.be/cAoXgZLRee0

   • Sharia….kan helemaal niet, het zou slechts resulteren in generaties , zwaar verminkte moslims, gezien de straffen!

   • Een wat bizarre reactie. U heeft het enkel over de sanctionering in zijn meest extreme vorm die de sharia kán opleggen. Ik heb het in ruimere zin over de sharia als het geheel van islamitisch normenstelsel en regelgeving die alle vlakken van het menselijk handelen bepaalt (familierecht, erfrecht, rechten van man en vrouw, enz). Deze richtlijnen zijn op bijna alle punten onverzoenbaar met de Westerse democratische rechtsorde en ons burgerlijk recht. Maar waarom ik hier de sharia aanhaal is omdat de sharia moslims verbiedt om de islam te verlaten. En dat was juist mijn punt in de vorige post. De zogenaamde “zwijgende meerderheid” zal dat nooit doen.

   • “De zwijgende meerderheid”, ….uit “neten groeien ook luizen”….al dit op drift geraakte gespuis, zodra éénmaal hier veilig in ons, het door hen zo gehate westen aangekomen, staan zij onmiddellijk op de bres, om juist die zaken, waarvoor zij zogenaamd gevlucht zijn, in allerijl weer in de voeren!
    Het is niets anders dan de 5e colonne, van de islam!

 3. Alle mosims zijn wel degelijk slecht.
  Ik ben homo. Als jij lid bent van een organisatie die MIJN DOOD predikt, dan FUCK YOU.

  • Ik ben GEEN homo……….maar woont in een ander land in de tropen…waar homo.s Wel zijn aanvaard……………………..DE EXtreme RACIST muslims doden vele homos en JODEN……………Racist muslims kill homos………but they do also RAPE little BOYS and Girls 5 to 6 YEAR old………………They just fuck a arse………and that is okay……………..When confronted…..they say…………he or she did not say……that they did not want it………………….what sort of world are we living in?WERE all looking away

 4. Was het niet Dawkins die het begrip ‘meme’ introduceerde? Stukjes informatie, die zich voortplanten zoals genen? In alle geval is het Islam-meme zeer succesvol. Het kan zich eindeloos reproduceren in het decadente, verwijfde, verlinkste Westen, zonder al te veel tegenwind. We laten de moslims toe zich eindeloos te reproduceren, bieden hen alles aan, sociale woningen, uitkeringen, kindergeld (!). Hun reproductiegraad is veel hoger dan die van de Westerlingen, die onder 2.1 kinderen/vrouw gevallen is, een absoluut minimum om een bevolking stabiel te houden. Het absoluut aantal ‘blanken’ in de wereld is aan het inkrimpen, en de biologische ‘carriers’ van het islam-meme zijn aan de winnende hand.

 5. Hoe weinig de islam heeft met onze waarden en bezorgdheden, toont eens te meer een manifestatie van moslims tegen het terrorisme in Keulen. Hoewel de organisatoren 10.000 mensen verwachtten, waren het hoogstens enkele honderden, waarvan nog velen Duitsers. Dit toont eens te meer dat terrorisme en djihadisme stilzwijgend getolereerd worden door de zwijgende meerderheid van de moslims, anders waren ze massaal opgedaagd. Islamisme behoort tot de Islam, zoals alcoholisme tot alcohol. Al de fantasieën van Westerse intellectuelen over een ‘Westerse Islam’ zijn waandenkbeelden.

  • Tom, je hebt gelijk maar het bedroeft me dat je er “details” bij haalt (of moet bijhalen).
   Alles zou zoveel simpeler zijn als meer mensen de moeite zouden doen om de koran eens te lezen.

 6. Stellen dat alle religies slecht zijn vind ik nogal kort door de bocht. Religie heeft ook goede kanten, al komen die vrijwel nooit in het nieuws: ze bieden mensen vertroosting, nemen voor een stuk de doodsangst weg en kunnen de menselijke beschaving op ethisch vlak in de juiste richting stuwen. Dat hangt natuurlijk van de religie in kwestie zelf af, en sommigen onder hen (Islam, Scientology) kunnen tot de “psychopaten onder de religies” beschouwd worden. Die ideologieën moeten we dan ook zo hard we kunnen bestrijden (en dan bedoel ik uiteraard met argumenten). Helaas zijn we hier in het Westen zodanig door het politiek correcte denken geïnfecteerd dat we geen weerwerk meer durven bieden uit angst van “racisme” beschuldigd te worden.

 7. De ultieme consequentie van de Islam is terreur. Daarom eindigen Moslims die zich in de zuivere Islam verdiepen steevast als terrorist.

Comments are closed.