Zondag lanceerde Iran een raketaanval op IS-doelwitten in Syrië in Deir ez-Zor, een stad grotendeels nog onder de controle van IS. De aanval zou een vergelding geweest zijn voor een IS-aanslag in Iran twee weken geleden, maar een Iraanse generaal communiceert nu dat de aanval ook als waarschuwing diende aan de VS en Saoedi-Arabië, Irans aartsrivaal.

Zondag werden zes raketten gelanceerd vanuit het westelijk gedeelte van Iran, dat Bashar al-Assad steunt in de Syrische burgeroorlog. De projectielen raakten doelwitten van de islamistische terreurgroep IS 600 kilometer verder nabij Deir ez-Zor, een van de laatste grote IS-bolwerken in Syrië. De raketaanval werd beschouwd als wraak voor een IS-aanslag eerder deze maand in Teheran, de hoofdstad van Iran. Hierbij vielen 13 doden. Echter, een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde communiceerde gisteren dat de actie ook een waarschuwing aan het adres van de VS en Saoedi-Arabië inhield.

“Saudi’s en Amerikanen zijn vooral de boodschapontvanger”

Generaal Ramazan Sharif van de Iraanse Revolutionaire Garde zei gisteren op de Iraanse staatstelevisie dat “de Saoedi’s en de Amerikanen […] vooral ontvangers [zijn] van deze boodschap”. En nog: “Klaarblijkelijk en duidelijk hebben enkele reactionaire landen in de regio, in het bijzonder Saoedi-Arabië, aangekondigd dat ze onveiligheid proberen brengen naar Iran.”

De raketaanval – dat de eerste raketaanval door Iran in het buitenland zou moeten zijn in 15 jaar – vond plaats tijdens verhoogde spanningen in de regio. Begin deze maand knipten verschillende Arabische golfstaten waaronder Saoedi-Arabië de banden met Qatar omwille van steun aan Iran.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vergrootte zijn kritiek ten aanzien van Iran. Tijdens zijn recente rondreis in het Midden-Oosten noemde Trump Iran een sponsor van terrorisme en verweet het de regio te destabiliseren. Onder oud-president Barack Obama (Dem.) werd een ontdooiing met het land overeengekomen via een akkoord rond kernenergie. Trump heeft echter al verschillende malen kritiek geuit op deze deal en aangegeven deze te willen herzien.

‘Zolfaghar’ en de Revolutionaire Garde

De raketten die Iran afvuurde zijn ‘Zolfaghar’-raketten. De Zolfaghar-raket is een variant van de Fateh-110 en is van Iraanse makelij. De raket zou volgens de Iraanse overheid tot 700 kilometer ver kunnen reiken. Dat plaatst de Amerikaanse basissen in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten in Iraans bereik alsook de Amerikaanse vijfde vloot gestationeerd in Bahrein. De raket is vernoemd naar het zwaard gebruikt door Ali ibn Aboe Talib, de neef van de islamitische profeet Mohammed en volgens sjiieten de rechtmatige opvolger van Mohammed.

Het Iraanse raketprogramma staat onder leiding van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit is een paramilitaire eenheid die enkel gehoorzaamt aan ayatollah Ali Khamenei, volgens observatoren de machtigste man in Iran. Wanneer de raket werd onthuld voor het brede publiek in 2016 droeg het een citaat van Khamenei waarbij men kon lezen dat Iran de Israëlische steden van Tel Aviv en Haifa zal vernietigen als Israël Iran zou aanvallen.

Israël is sedert lang bezorgd over de kern- en raketprogramma’s van Iran en heeft over de jaren heen een anti-raketsysteem uitgebouwd met verschillende lagen. Het bekende ‘Iron Dome‘-programma maakt hiervan een deel uit.

1 REACTIE