Het vinden van nieuwe meerderheden in het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse Gemeenschap, belooft geen wandeling door het park te worden. Défi, de partij van Olivier Maingain, eist eerst een ethische revolutie.  Ecolo daarentegen sprak bij monde van hun covoorzitter Zakia Khattabi over een “gijzeling” door het cdH. 

Terwijl de MR hun voorzitter Olivier Chastel al een mandaat gaf om te onderhandelen, formuleerden de andere Franstalige partijen een hele reeks bezwaren. Al sluiten noch Ecolo, noch Défi een mogelijke regeringsdeelname definitief uit. De partijen drijven enkel hun prijs gevoelig op.

Strenge eisen van Défi

Défi lijkt hun sleutelrol in Brussel volop te benutten. Zo is het in Brussel onmogelijk om een alternatieve meerderheid te vormen zonder de PS of zonder Défi hun twaalf zetels. Volgens VRT Nieuws koppelt de partij strenge voorwaarden aan een mogelijk regeringsdeelname. Zo eist de partij dat alle mandatarissen van de MR en cdH die in opspraak zijn gekomen opstappen. “Iedereen die bij die partijen in een of ander schandaal is verwikkeld, moet eruit”, aldus Défi-voorzitter Olivier Maingain.

Dit brengt zowel het cdH als de MR in de problemen. Beide partijen zijn immers niet geheel vrij van affaires. Bij de Franstalige christendemocraten gebruikte Joëlle Milquet pas aangeworven kabinetsmedewerkers voor haar campagne en de MR kreunt onder Kazachgate.

Défi lijkt zich in eerste instantie vooral te willen onderscheiden van de traditionele partijen. Zo moeten volgens Défi-zwaargewicht Bernard Clerfayt “alle partijen die mee willen onderhandelen, […] bewijzen dat ze deontologisch handelen”. Volgens hem kunnen “wij […] niet meer dag na dag, krant na krant nieuwe schandalen leren”. Didier Gosuin, Brussels minister voor Défi, stelde het nog duidelijker: “noch de PS, noch de MR, noch [het] CDH [hebben] lessen te spellen. Je moet aankomen met propere handen. Toon ons dat dit geen spelletje is.

Ecolo komt woensdag met voorstellen

Ecolo lijkt eenzelfde weg te willen bewandelen. Zo komen de ecologisten volgens Khattabi vanaf woensdag met voorstellen omtrent deugdelijk bestuur. Ook deze partij wil de garantie dat het “niet om de postjes” gaat “maar om deugdelijk bestuur“.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci, die mogelijk deelneemt aan de nieuwe Brusselse regering, laat eenzelfde verhaal horen. Volgens haar is “er […] niet zomaar nood aan een nieuwe politieke meerderheid, wel aan [een] nieuwe manier van aan politiek doen”. Ook haalt zij uit naar het “doorzichtig manoeuvre” van cdH en MR. Volgens haar zijn “cdH en MR […] meer met zichzelf bezig en het verdelen van ministerportefeuilles om de eigen machtspositie te versterken dan de oprechte bekommernis om de zelfbedieningscultuur aan te pakken. Het is nu niet het moment om postjes te verdelen, maar wel om schoon schip te maken in Brussel.”

Vermoedelijk zullen Défi en Ecolo zich aan elkaar vastklampen. Met twee is het immers eenvoudiger om de twee ‘traditionele partijen’ te bekampen. Kortom: het zal nog ten zeerste de vraag worden hoe positief de “positieve meerderheden” van Lutgen zullen zijn.

PVDA-PTB: “Ongeloofwaardig”

De stevigste kritiek op de demarche van Lutgen komt uit de hoek van de extreemlinkse PVDA-PTB. Zo noemde PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw de demarche van het cdH ongeloofwaardig. Volgens hem wil “het [cdH] niet meer verder met de PS van het Samusocial-schandaal, maar wel met de MR van Kazachtgate.” Hedebouw stelt dat het “cdH […] de voorbije jaren goed mee [heeft] gegraaid. Ze willen laten uitschijnen dat zij proper zijn, maar dat is echt niet zo. Zij hebben al die systemen en die politieke cultuur mee gecreëerd.”

De marxisten van de 21ste eeuw kregen nog geen uitnodiging om te spreken over een nieuwe regeringsvorming. Dat komt volgens Hedebouw “omdat wij concrete voorstellen hebben om alles op te lossen. Maar CDH weet dat het nu proper lijkt, maar achter de schermen gaat er niets veranderen. Er moet iets op structureel vlak veranderen in de politiek.”

7 REACTIES

 1. “Hellhole Brussels.” “Helse regeringsvorming” in Franstalig België.

  De Hel staat de Franstalige nader dan het lachen.

  En toch roepen ze om ter luidst dat ze allemaal maagd zijn. Hoe zijn die dan – in godsnaam – zo dicht bij het hellevuur gesukkeld? Vast een onbevlekte ontvangenis. Only in Wallonia.

  • De PTB/PVDA heeft vooral de ambitie om grote productiebedrijven te nationaliseren.

   Ik weet dat mocht PVDA de absolute meerderheid haalt in Wallonië komende verkiezingen, er een dikke kans is dat België ophoudt te bestaan.
   Zelfs de EU zal ermee akkoord gaan. Aangetaste delen worden immers altijd weggesneden om besmetting te vermijden.

   • De PTB haalt nooit de absolute meerderheid in Wallonië. De huidige toestand is al veel te erg om België te behouden..

   • België moet sowiso verdwijnen op korte termijn. Een lege doos, kwestie van de merknaam nog te behouden is ook perfect mogelijk.

    PVDA heeft nu al 20% van de stemmen iu Wallonië. De steile opgang maakt een blokkeringsminderheid niet ondenkbaar.
    De meerderheid halen is overdreven, maar het is dan ook voorwaardelijk gesteld. En als ze de meerderheid zouden halen in Wallonië, alleen of in combinatie met de PS en of Ecolo, dan is het einde van België nabij.