In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft een politiehelikopter het Hooggerechtshof en het Ministerie van Binnenlandse Zaken beschoten. Hiermee lijkt de onrust in Venezuela die al enkele maanden duurt verder te escaleren.

De helikopter vuurde zo’n 15 schoten af op het ministerie en liet vier granaten vallen op het Hooggerechtshof. Er vielen geen gewonden. De Venezolaanse president Maduro spreekt van een terroristische aanval. De actie is intussen opgeëist door de politieofficier Oscar Perez op Instagram.

Politieofficier eist de aanval op

“We gaan de helikopter en zij die achter deze gewapende terroristische aanval tegen de instituties van dit land vangen”, zo zegt Maduro. Volgens hem was er een evenement aan de gang bij het Hooggerechtshof en had de aanval voor tientallen doden kunnen zorgen. Verwijzend naar de maandenlange protesten in Zuid-Amerikaanse land spreekt hij verder van een couppoging gesteund door de VS.

De actie is intussen op Instagram opgeëist door Oscar Perez, een politieofficier. In het filmpje dat hij deelde zegt hij dat hij een coalitie van militairen, politie en burgers vertegenwoordigt die zich verzetten tegen de ‘criminele regering’. Hij maande Maduro aan ontslag te nemen en verkiezingen uit te schrijven. “Dit is een gevecht tegen de verachtelijke regering. Tegen tirannie”, aldus Perez.

Op foto’s die op sociale media gedeeld worden is ook te zien hoe Perez een vlag vasthoudt met daarop in grote letters het woord ‘Vrijheid’ en het nummer ‘350’. Het nummer refereert naar het grondwettelijk artikel 350, volgens dit artikel hebben burgers het recht zich te verzetten tegen een ondemocratische regering.

Publiée par VRT NWS sur mercredi 28 juin 2017

Onrust in Venezuela

In Venezuela is het al drie maanden onrustig. De economie van het vroeger relatief welvarende olieland zit in het slop en de socialistische regering van Maduro krijgt de situatie maar niet onder controle. De inflatie is er torenhoog en vaak is er schaarste van basisproducten zoals brood en toiletpapier.

Hierdoor zijn er bijna dagelijks betogingen tegen de Venezolaanse regering. Sinds 1 april zijn er hierbij al 70 doden gevallen. De betogers eisen een verbetering van de economische situatie en het ontslag van de socialistische regering van Maduro.

1 REACTIE