Dinsdag schoten de Franse ordediensten een ‘door IS-geïnspireerde’ jihadist neer nadat deze een agent aanviel met een hamer. Zowel agent als dader overleefden het incident. Farid Ikken, de dader die trouw had gezworen aan IS in een video, was voorheen woonachtig in Zweden. Daar werkte hij als journalist en kreeg hij een schrijfprijs van de EU in 2009 rond diversiteit.

Afgelopen dinsdag bestormde een man gewapend met een hamer en keukenmessen een agent nabij de Notre-Dame in Parijs. De man riep daarbij “Dit is voor Syrië!” en verkondigde dat hij een “soldaat van het kalifaat” is. De dader werd uitgeschakeld door de politie en de getroffen agent werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Intussen is ook meer bekend over de achtergrond van de dader. Het gaat om de 40-jarige Farid Ikken, een man van Algerijnse afkomst die tot voor kort doctoreerde aan de universiteit van Metz. Voorheen woonde en werkte Ikken echter in Zweden als journalist alwaar hij een schrijfprijs kreeg van de Europese Commissie. Dit voor een artikel over asielzoekers en ziektezorg.

IS-video

De Franse regeringswoordvoerder Christophe Castaner liet eerder deze week weten dat Ikken “helemaal niet door radicalisering gekenmerkt” is. De regering liet nog weten dat “alle aanwijzingen” duiden op een “geïsoleerde daad”. De communicatie van de overheid is enigszins opvallend gezien het Franse persagentschap AFP wist te melden dat volgens een onderzoeksbron de dader, Ikken, in een video zijn trouw zwoor aan het zelfverklaarde kalifaat IS. Dit naast zijn eerdere uitlatingen tijdens de daad over het ‘kalifaat’.

Volgens de rector van de universiteit van Metz, Pierre Mutzenhardt, werkte Ikken sinds 2014 aan zijn doctoraat en was er niets verdacht aan de man. Misschien ben ik naïef. Maar er was niet het geringste spoor dat hij een islamist was”, zei Ikkens doctoraatspromotor Arnaud Mercier nog aan het Zweedse Aftonbladet.

Progressieve journalist in Zweden

Echter heeft Ikken ook een hele poos gewoond in Zweden, weet Expressen. De man was geregistreerd in het Zweedse bevolkingsregister tot 2013. Ook was hij er getrouwd met een Zweedse vrouw in 2004. Dat huwelijk liep echter al snel op de klippen in 2005. De ex-vrouw van Ikken wou geen commentaar geven over haar ex-echtgenoot. Ikken heeft geen strafblad in Zweden, maar liet wel een hoop onbetaalde schulden achter toen hij het Scandinavische land verliet voor Frankrijk.

“Ik ben blij dat belangrijke onderwerpen als discriminatie en diversiteit aandacht krijgen”

Pikant detail: Farid Ikken ontving samen met een andere journalist in 2009 de EU-journalistenonderscheiding ‘Voor diversiteit. Tegen discriminatie’“Farids artikel handelt over asielzoekers die geen recht hebben op ziektezorg en daarom op zoek moeten gaan naar opvang en geneeskundigen die desondanks ziektezorg willen verschaffen aan asielzoekers”, communiceerde de Europese Commissie toen. Ikken zelf zei toen: Het is echt geweldig en belangrijk om deze award te winnen. Ik ben blij dat belangrijke onderwerpen als discriminatie en diversiteit op nationaal niveau aandacht krijgen, maar ook in heel Europa.”

4 REACTIES

  1. “Misschien ben ik naïef. Maar er was niet het geringste spoor dat hij een islamist was”, zei Ikkens doctoraatspromotor Arnaud Mercier nog aan het Zweedse Aftonbladet.

    Tja, en wij maar discussiëren over radicaliseren en deradicaliseren… Misschien moeten politici maar eens de koran lezen. Dan begrijpen ze beter waarover ze discussiëren.
    Iedereen die gelooft wat in de koran staat is geradicaliseerd denk ik. Gelukkig weten de meeste moslims niet wat er in dat boek staat (tenminste dat lezen we toch op veel plaatsen).