Manager Manchester City steunt Catalaanse onafhankelijkheid

0
1037

Enkele dagen geleden bleek uit een peiling dat Catalaans premier Carles Puigdemont geen meerderheid zou halen voor het onafhankelijkheidsreferendum dat op 1 oktober zou plaatsvinden. Gisteren echter deed Josep (‘Pep) Guardiola, de manager van voetbalclub Manchester City, een duidelijke oproep aan de internationale gemeenschap om de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd te steunen. Catalonië moet naar eigen zeggen bescherm worden van een “autoritaire staat”, bestuurd vanuit Madrid.

Guardiola sprak een menigte van 30.000 man toe vanop de trappen van het nationaal paleis van Barcelona. In zijn redevoering had hij het over Madrid, dat volgens hem het politieke debat boycot en een bedreiging vormt voor iedereen die de democratie liefheeft: “Wij Catalanen zijn slachtoffers van een staat, die ons politiek monddood maakt op een manier die een democratie van de 21ste eeuw onwaardig is. Wij staan hier samen om te verkondigen dat wij op 1 oktober zullen beslissen over onze toekomst, zelfs als de Spaanse staat ons het niet toestaat.” Guardiola hield zich tot vandaag betrekkelijk stil over de kwestie, maar gaf aan niet langer zijn mond te zullen houden.

De Spaanse regering onder leiding van Mariano Rajoy weerde tot vandaag alle pogingen tot het houden van een referendum. Rajoy beweert dat een stemming niet grondwettelijk zou zijn en heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof aangemaand zich volop op de kwestie te richten. Dat sprak zich ook uit tegen een referendum in mei.

Hoe deze Spaanse bemoeienissen in aarde zullen vallen bij de Catalanen valt nog af te wachten al voorspellen de peilingen niet veel goeds.