Europese bedrijven en overheden zijn op dinsdag het slachtoffer geworden van een grootscheepse cyberaanval met ransomware. De aanval werd eerst opgemerkt in Oekraïne maar verplaatste zich intussen naar andere landen zoals Rusland, Spanje en Groot-Britannië.

De cyberaanval werd deze middag voor het eerst opgemerkt in Oekraïne waar onder meer de centrale bank en de grootste luchthaven van het land het slachtoffer van de aanval werden. Oekraïne wees aanvankelijk met beschuldigende vinger naar Rusland maar dat werd al snel zelf getroffen. Daar zijn onder meer de grote bedrijven Rosneft en Evraz het slachtoffer.

Aanval treft ook West-Europa

Intussen verspreidde de aanval zich ook naar West-Europa. Vanuit Spanje, Denemarken, Frankrijk en Groot-Britannië kwamen er ondertussen al meldingen binnen van problemen op hun computernetwerken. Door de aanval ligt ook de containerterminal van de haven van Rotterdam in Nederland plat.

Ook in België is er sprake van hinder. Dit onder meer bij de bedrijven TNT, Mondelez en WPP. Het aantal getroffen bedrijven en diensten kan vanzelfsprekend nog oplopen.

WannaCry

De aanval doet sterk denken aan de WannaCry-aanval van vorige maand. Deze ransomware, een soort virus dat computergegevens blokkeert tot het slachtoffer bitcoins overmaakt aan de daders, trof vorige maand al zo’n 150 landen.

Over de origine van het virus is nog weinig bekend. Oekraïne beschuldigde aanvankelijk Rusland. Dit land is nu echter zelf getroffen door de aanval. Het is wel aannemelijk dat cybercriminelen Oekraïne als testgebied voor hun cyberaanvallen gebruiken.