Van Grieken: “Er moet een maximum staatsschuld in de Grondwet”

0
8101

De jonge partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken (30) bracht dit jaar zijn eerste boek uit: ‘Toekomst in eigen Handen’. Het boek vergaarde reeds heel wat media-aandacht en mocht rekenen op een voorwoord van de prominente politicoloog Jonathan Holslag. Met het boek tackelt de Vlaams Belang-voorzitter voor zijn partij heel wat niet-traditionele onderwerpen zoals de herinvoering van de legerdienst, maar ook sociale zekerheid. We spraken met Tom Van Grieken over de ontvangst van het boek – dat nu in derde druk gaat – en een aantal van die nieuwe thema’s: democratie, de werking van de overheid, fiscaliteit en onderwijs.

Toekomst in eigen handen van Tom Van Grieken betekent een primeur voor het Vlaams Belang. Voor het eerst schreef een alom gerespecteerd publiek intellectueel, VUB-professor Jonathan Holslag, op aanvraag een voorwoord in het werk van een Vlaams Belang’er. Maar ook de traditionele boekenhandels, die normaliter weigerachtig staan tegenover boeken van Vlaams Belang-signatuur zijn gezwicht voor het werk van Van Grieken. Het boek is in FNAC en Standaard Boekhandel te verkrijgen. Op het secretariaat van het Vlaams Belang laat men weten dat het boek ongeveer 2.000 maal verkocht is: geen kleine score voor een politiek werk in Vlaanderen.

“Schaf die provinciale kieskringen af”

Een van de hoofdstukken die Van Grieken aanraakt in zijn werk is hoe Vlaanderen zijn democratie hoort te organiseren. Sinds 1993 (en later ook 2012) heeft Vlaanderen ‘constitutieve autonomie’. Dat wil zeggen dat Vlaanderen bevoegd is om haar eigen organen en hoe deze samengesteld worden te hervormen naargelang het wil. En daar zou Van Grieken graag gebruik van willen maken: hij droomt van een minister-president rechtstreeks verkozen in één kieskring die via een ruim mandaat van de kiezer “echt leiderschap” kan betekenen.

Zo’n minister-president moet dan aanvullend worden bijgetreden door bindende referenda, waarbij de bevolking zelf rechtstreeks kan beslissen over voorstellen. Dit zou transparanter en gezonder moeten werken, meent Van Grieken: “Ik heb soms het idee dat er meer gezond verstand is in de Dorpsstraat dan in de Wetstraat”. Van Grieken haalt ook uit naar het nut en de legitimiteit van het huidig parlement: “Wie vertegenwoordigt dat parlement nog?” 

Wie vertegenwoordigt dat parlement nog?

De voorzitter van het Vlaams Belang is er ook gerust op wat betreft de anti-migratievoorstellen van het Vlaams Belang: “[Uit] een grote opiniepeiling bleek dat 96 percent van de bevolking vindt dat we voldoende of te veel asielzoekers opvangen”.

“Ambtenaren zouden niet mogen staken”

Opvallend: Van Grieken vindt dat ambtenaren beter betaald en beter beschermd moeten worden, iets wat standpunten van de vakbonden imiteert. Tegelijkertijd vindt de Vlaams Belang-kopman dat het ambtenarenstatuut enkel zou mogen uitgereikt worden aan diegenen die kerntaken van de overheid uitvoeren. Daarenboven wil hij zelfs verhinderen dat die ambtenaren nog mogen staken omdat deze te cruciale taken uitvoeren.

Om de kwaliteit van die ambtenaren te vergroten wil Van Grieken dat een elite-universiteit wordt opgericht voor ambtenaren zoals dat in Frankrijk bestaat (de École nationale d’administration – ENA). “Iedereen kent de Vlerick Business School voor topmanagers, maar voor de topambtenaren is er eigenlijk geen school”, klaagt Van Grieken aan. “Als de verschillende universiteiten de handen in elkaar slaan, kunnen ze dat perfect aanbieden.”

Vlaanderen is in ijltempo aan het ‘belgiseren’

Van Grieken wil ook komaf met de politieke kabinetten: dat zijn de verzamelingen van politiek benoemde topambtenaren rond ministers en staatssecretarissen. “Ik klaag […] aan dat Vlaanderen in ijltempo aan het ‘belgiseren’ is: de kabinetten zijn nog nooit zo groot geweest onder deze [N-VA-ministers], de politieke benoemingen zijn terug van nooit weggeweest… In Nederland bestaan kabinetten amper. Dat zijn ambtenaren die […] uitvoeren.”

Tot slot ziet Van Grieken ook baten in een maximum aan staatsschuld te versleutelen in de grondwet zodat politici niet zonder een twee derde meerderheid boven een bepaald punt schulden kunnen aangaan: “Als je een bedrijf runt kan je ook niet meer geld uitgeven dan dat je binnenkrijgt. Als je te lang rode cijfers hebt, ga je failliet. Punt aan de lijn.”

De Belgische “trukendoos” van fiscaliteit

Van Grieken vindt de Belgische fiscaliteit een “trukendoos”. Opvallend, de Vlaams Belang-voorzitter gebruikt daarbij retoriek die dicht bij die van de extreemlinkse PVDA komt. “Wie wordt er uiteindelijk gepluimd? Dat is die gewone Vlaming. […] Die betaalt in feite immens veel belastingen. En wie kan die belastingen […] omzeilen? Mensen die zich boekhouders kunnen permitteren.”

De Vlaams Belang’er raakt – net als de PVDA – de “fiscale kloof” aan als hekel punt: Grote bedrijven betalen amper belastingen via onder meer de notionele intrestaftrek van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) en gewone werknemers betalen zich blauw. Onrechtvaardig, vindt Van Grieken net als de Belgische communisten.

Liever dood dan rood!

Echter, dat hij misschien een marxist is, wil Van Grieken niet laten zeggen. “Ik ben 100% een anti-communist. Liever dood dan rood!” zegt Van Grieken al lachend maar overtuigd. Van Grieken wil toch graag een transparante fiscaliteit met een lager belastingtarief dat echter over alle inkomstenbronnen (huur, rente, beroepsinkomen…) gelijk ligt. Ook de CD&V wil een gelijkaardig systeem, maar het Vlaams Belang wil een garantie tegen lobbywerk door politici meer ongenaakbaar te maken. Dit onder meer door een meldingsplicht wanneer een politicus wordt benaderd door lobbyisten.

“Gemengd onderwijs benadeelt jongens”

“Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken om [gescheiden onderwijs] te bepleiten omdat ik oprecht van oordeel ben – en pedagogen zeggen dat ook – dat jongens en meisjes verschillende uitdagingen nodig hebben.” Van Grieken haalt aan dat jongens meer fysieke uitlaatkleppen nodig hebben en beschikken over kortere aandachtspannen. “Meisjes zijn in feite veel beter geschikt voor dit huidig onderwijssysteem: meer dan een uur aandachtig zijn? De aandachtstijd van jongens is ongeveer veertig minuten.” Van Grieken vindt dat ouders over de mogelijkheid moeten beschikken om te kiezen voor gemengd of gescheiden onderwijs.

Van Grieken wil tevens komaf maken met de grote onderwijsnetten. In de plaats stelt hij voor om ‘onderwijscheques’ te verschaffen aan ouders opdat ze zelf kunnen kiezen: “Ik blijf me erover verbazen dat linkse en zelfs centrumrechtse [politici] het idee hebben dat de overheid het best weet wat kinderen willen hebben. Maar weet u wie het beste voor heeft met zijn kinderen? Ouders”. Bovendien vindt Van Grieken dat de ideologische verschillen waardoor er verschillende netten bestaan achterhaald zijn: “[…] Katholiek onderwijs gaat islamitisch onderwijs aanbieden… De vlag dekt allang de lading niet meer.”

‘Toekomst in eigen handen – Opstand tegen de elites’ is toe aan zijn derde druk en wordt binnenkort vertaald in het Frans. Het werk telt 352 bladzijden en is digitaal of in de Standaard Boekhandel en FNAC te verkrijgen voor 19,95 euro.