Volgens het Filipijnse leger werden burgers die gegijzeld werden door islamistische rebellen in de Zuid-Filipijnse stad Marawi gedwongen door hun ontvoerders om huizen te plunderen, mee te vechten tegen regeringstroepen en als seksslaven te dienen voor de rebellen. 

Het Filipijnse leger leerde van een zevental bewoners van Marawi die aan het geweld wisten te ontsnappen dat sommige gijzelaars gedwongen werden zich tot de islam te bekeren, te vechten, te plunderen en gewonde strijders naar de moskee te dragen. Ook werden andere gijzelaars gedwongen te trouwen met militanten van de Maute groep, gelieerd aan de Islamitische Staat.

Zesde week van gevechten rondom Marawi

Sommige van de mensen die wisten te ontsnappen zeiden dat de lijken van burgers wekenlang in de straat bleven liggen, tegelijkertijd leven de bewoners voortdurend in vrees voor bombardementen die het Filipijnse leger op de stad uitvoert.

De gevechten rondom de stad, die al zes weken duren, hebben de regio danig doen opschrikken. In de zuidelijke Filipijnen, met een aanzienlijke moslimbevolking, zijn piraterij en roverij schering en inslag. De schaal van deze recente gevechten en de goede uitrusting van de rebellen doen sommigen echter vrezen dat de gevechten rondom Marawi slechts het begin zijn van groter islamistisch geweld.

De Filipijnen zijn voor de overgrote meerderheid een katholiek land. Marawi ligt echter in de Bangsamoro regio, een gebied op het zuidelijke eiland van Mindanao dat bevolkt wordt door de Moro, voor de overgrote meerderheid moslims. De regio wordt al decennialang geplaagd door separatistische en communistische rebellen, alsook door piraterij. Daarnaast groeit de invloed van het jihadisme in deze regio de laatste jaren gestaag.

Geen onderhandelingen

De Filipijnse autoriteiten sluiten inmiddels uit dat er over gijzelaars onderhandeld wordt met de rebellen. Dit nadat Abdullah Maute, een van de leiders van de eponieme rebellengroep, voorstelde om een katholieke priester te ruilen voor zijn ouders die eerder deze maand werden opgepakt.

Terwijl de gevechten hun zesde week ingaan zijn er ondertussen al zo’n 70 militairen, 27 burgers en 290 militanten gedood bij de gevechten. Daarnaast zijn er zo een 246.000 mensen op de vlucht voor het geweld.

1 REACTIE