Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, komt in Antwerpen met een eigen ‘beweging’. In een interview met De Zondag stelde hij dat dit een reactie is op de partij van Dyab Abou Jahjah en Ahmet Koç.

Een tijd geleden raakte immers bekend dat Jahjah en Koç willen deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Freilich echter, juicht het initiatief van de twee heren niet toe. Zo vreest hij zelfs voor zijn “fysieke veiligheid”.

Aanslag Joods Museum

Freilich is zeer bevreesd voor het initiatief van Jahjah en Koç. Zo stelt de hoofdredacteur van Joods actueel dat hij voor zijn veiligheid – en die van alle joden van dit land –  vreest. Jahjah gebruikt volgens hem “graag opruiende taal”. “Als hij dan iemand vindt zoals Koç, een aanhanger van Erdogan mét geld en middelen, dan maakt mij dat bang”, aldus de Freilich.

De hoofdredacteur van Joods Actueel is namelijk de aanslag op het Joods Museum nog niet vergeten. Verder begrijpt hij niet dat “zo iemand zoveel ruimte krijgt op de VRT”. Volgens Freilich heeft dit echter niets te maken met de tegenstelling tussen moslims en joden. Zo stelde hij het volgende: “De meeste moslims die ik ken, respecteren ons en bewonderen zelfs hoe wij onze manier van leven integreren in de samenleving.”

Tegenbeweging

Freilich wil niet bij de pakken blijven neerzitten. Om die reden start hij samen met ex-sp.a-politicus Selahattin Koçak een tegenbeweging. Ondanks dat er tussen Koçak en Freilich een aanzienlijk aantal meningsverschillen heersen, staat dat hun samenwerking niet in de weg. “Als je iets wil veranderen, moet je samenwerken met mensen die anders denken. Selahattin en ik hadden vaak meningsverschillen, over het conflict in het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Wel, één van de eerste zaken die wij gaan doen, is Israël bezoeken. En we nemen mensen mee die aan internethaat deden”, aldus de hoofdredacteur van Joods Actueel.

Freilich denkt dat zijn beweging kans op slagen heeft. Zo voelt hij van onder andere Antwerps  burgemeester, Bart De Wever (N-VA), steun. De Wever wil namelijk het stadhuis van Antwerpen openzetten voor de officiële voorstelling van hun project. Freilich hoopt het project op het einde van de zomer te kunnen voorstellen.