“[Ik] voel geen gelatenheid, ‘pray for’, kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid”, dat communiceert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via Facebook na de aanslag in Londen. In een Facebook-update die in contrast staat met andere sociale media-updates van prominente politici, communiceert Francken met rauwe taal en legitimeert hij tegelijkertijd de strengere migratie- en veiligheidsmaatregelen die hij recent trof.

“Ik begrijp jullie ongeduld, frustratie en bezorgdheid, maar onderschat onze vastberadenheid nooit. We zullen winnen. Niet zij. Wij.”, dat schrijft Francken strijdvaardig op Facebook. Terwijl de meeste regeringsleiders en politici het hebben over solidariteit, ziet Francken in de recentste terreuraanslag in Europa een rechtvaardiging van het beleid van zijn kabinet.

Migratie onder Francken

“Deze week trok ik de 20ste Syriëstrijder zijn verblijfskaart in. Er zullen er nog volgen.” refereert Francken aan zijn beleidsdaad van vorige week. Francken somt een aantal recente maatregelen op van de regering – waar hij deel van uitmaakt – die dergelijke aanslagen zoals deze van in Londen gisterennacht kunnen verhelpen.

“Met onze strengere vreemdelingenwet kunnen we nu ook criminele vreemdelingen die hier geboren zijn of voor hun 12 jaar toegekomen, het land uitzetten of buiten houden. Hieronder ook Syriëstrijders en andere salafisten.”, vertelt Francken. In april alleen al werden 130 criminele vreemdelingen uit het land gezet. “Deze regering mét de N-VA regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze. Dát is het verschil tussen een linkse regering en een centrumrechtse” zei Francken toen hierover. Er blijkt inderdaad een kwantitatief verschil te zijn met de vorige regering: in 2016 stuurde België 1.595 gedetineerden die niet over een verblijfsvergunning beschikten terug naar hun thuisland, daar waar het in 2014 en 2013 respectievelijk maar om 625 en 629 criminele illegalen ging. In het eerste trimester van 2014 werden al een kleine 500 illegale criminelen het land uitgezet. Echter, uit recente informatie van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) blijkt dat slechts 40% van de gekende ‘foreign terrorist fighters’ in de cel zit.

In zijn Facebookpost wijst Francken ook naar zijn maatregelen omtrent imams: “Ik laat geen importimams voor niet-erkende moskeëen meer binnen”. In maart kon Francken nog zijn slag thuishalen toen de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen voor het eerst duidelijk maakte dat buitenlandse imams geweigerd kunnen worden als ze willen werken in niet-erkende moskeeën. Francken nam ook al reactief verblijfsvergunningen van radicale imams af. Het kabinet Francken besliste daartoe voor het eerst in 2015, wat ineens een unicum was in de Belgische geschiedenis. Opvallend: toeval of niet, Francken gebruikte toen – ook op Facebook – daarbij de beroemde uitspraak “at your service” van de rechtse en islamkritische Nederlandse politicus Pim Fortuyn.

Anti-sentimenteel

Francken lijkt ook uit te halen naar wat volgens sommigen (en ook volgens Francken, zo blijkt) goedkope sentimentaliteit is: het gebruik van hashtags, facebookfilters voor profielfoto’s, kaarsen enzoverder op sociale media in reactie op aanslagen.

https://twitter.com/SDvikingballer/status/866814372600926209

“Ik respecteer ieders mening en emotie, maar zelf voel ik geen gelatenheid, ‘pray for’, kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid”, schrijft Francken hierover fel. Opvallend echter: in december 2016, na de truckaanslag in Berlijn, poste Francken zelf een kaars als profielfoto op Facebook.

ADVERTENTIE