Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kondigde op sociale media de intrekking van het verblijf van de 20ste Syriëstrijder aan. De staatssecretaris belooft dat er nog intrekkingen zullen volgen.

“Een deel van de Syriëstrijders zit nog in Syrië en kan nu niet meer terug”, zegt Theo Francken. Een aantal Syriëstrijders beschikken niet over de Belgische nationaliteit en zijn dus vreemdeling. Zij beschikken echter wel over een permanent verblijfsrecht in België.

Theo Francken maakte echter gebruik van zijn bevoegdheid en trok vandaag de 20ste Syriëstrijder zijn verblijfskaart in. “Er zullen er nog volgen”, laat de N-VA politicus uit Lubbeek weten op zijn blog.

Onze zuiderburen hebben een andere aanpak wat betreft Syriëstrijders die vanuit hun land terreur zaaien in het Midden-Oosten, zo bleek gisteren. Franse speciale eenheden zoeken actief naar Franse staatsburgers die zich aansloten bij IS om ze uit te schakelen. De bedoeling is dat die ‘Foreign Terrorist Fighters’ (ook wel gekend als Syriëstrijders hier) nooit meer terugkeren naar hun ‘thuisland’. Dat bracht een interview met de Iraakse strijdkrachten door The Wall Street Journal (WSJ) aan het licht.

De Franse tactiek lijkt veel weg te hebben van de strategie die de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, voorstaat. Hij verklaarde eerder deze week dat de strategie van de Verenigde Staten veranderd is van het wegdrijven van strijders naar het omsingelen ervan. “Onze strategie is nu vernietiging, buitenlandse strijders mogen niet terugkeren naar huis”.