Vanaf vandaag kunnen zo’n 10 miljoen Oekraïeners zonder visum naar Europa reizen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten de situatie nauw in de gaten te houden.

Het is vandaag de eerste dag dat Oekraïners zonder visum naar de Europese Unie kunnen reizen. Ze kunnen dit evenwel enkel voor 90 dagen en met een reis voor toerisme, een familiebezoek of zaken als doel. Er werd vandaag uitgebreid gevierd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Om middernacht kwamen meer dan tienduizend mensen op straat.

In de vroege uren werd vandaag al door meer dan 600 mensen gebruik gemaakt van de nieuwe regeling. Ze staken met een biometrisch paspoort de grens over. Dat maakt de grenswacht bekend aan persbureau interfax. “De nieuwe vrijheid betekentvoor Oekraïne de definitieve afsplitsing van het Russische Rijk”, zei Oekraïense president Petro Porosjenko. “De woorden ‘back in the USSR’ zullen we nu enkel nog van The Beatles horen.”

Één op tien van de ongeveer 40 miljoen Oekraïeners bezit een biometrisch paspoort. De 600 mensen die nu al de grens overstaken zijn dus hoogstwaarschijnlijk slechts een voorbode. Er gingen jarenlange onderhandelingen vooraf aan de afschaffing van de visumplicht. Voor vele Oekraïeners is een bezoek aan een Europees land echter simpelweg te duur.

Misbruik

Niettemin werden er enkele voorbehouden voorzien bij de visumvrije regeling. De Oekraïeners zullen nog steeds niet naar Groot-Brittanië of Ierland kunnen reizen zonder visum. Europa heeft daarenboven bepaald dat het visumvrije verkeer stopgezet kan worden in uitzonderlijke gevallen. Dit zou zijn wanneer er een te zware migratiedruk blijkt of wanneer er te veel Oekraïeners in EU-landen blijven nadat hun toegelaten termijn verstreken is.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uit via Twitter zijn bezorgdheid voor de situatie. “Ik blijf een koele minnaar. We monitoren de asielcijfers permanent“, laat de N-VA politicus weten.