Filipijns leger doodt 10 eigen soldaten in beleg van Marawi

0
934

De dodentol bij de Filipijnse troepen begint zwaarder te wegen. De laatste twee weken wordt fiks gevochten op het Filipijnse eiland Mindanao over de controle van de provinciestad Marawi. Het Filipijnse overheidsleger is in een intens gevecht verwikkeld met gewapende radicale islamisten gelinkt aan IS die de stad bezetten. Bij recente bombardementen heeft het Filipijnse leger fataal de eigen troepen geraakt met 10 doden tot gevolg.

Op 23 mei heeft Filipijns president Rodrigo Duterte de staat van beleg afgekondigd op het eiland Mindanao. De stad Marawi, hoofdstad van de provincie Lanao del Sur op het Filipijnse eiland, staat grotendeels onder controle van de radicaal-islamitische en aan IS gelieerde Maute-beweging. Deze situatie begon nadat de gevechten uitbraken tussen islamistische militanten en regeringstroepen toen deze laatsten op zoek waren naar de terroristenleider van de radicaal-islamitische Abu Sayyafbeweging. Nu, na twee weken gevechten, ligt de tol hoog.

Luchtaanvallen missen doel

Op woensdag dropten twee vliegtuigen van de Filipijnse luchtmacht bommen in het centrum van Marawi in een poging de islamistische strijders te verdrijven uit de gebouwen. Doordat een van de twee vliegtuigen doel miste, raakten er reeds zeven Filipijnse soldaten gewond. Nu, na nieuwe luchtaanvallen op donderdag in een nieuwe poging de Maute-strijders te verdrijven, kwamen tien andere regeringssoldaten om. Deze gesneuvelden brengen de totale verliezen in het conflict op 38 regeringstroepen, 19 burgers en 120 islamitische strijders.

De Filipijnse minister van Defensie noemt de voorvallen “zeer triest”. Volgens hem moet er een fout zijn gekropen in de acties van de piloten of vanwege de grondbegeleiding van de vliegtuigen. Over het eerdere ongeval zei hij een stuk laconieker: “soms gebeurt dat. […] De coördinatie was niet goed gedaan dus we raakten onze eigen mensen.”

Aantallen burgerslachtoffers stijgen

Volgens de Filipijnse religieuze leiders hebben de islamistische militanten, die heel wat Saudi, Maleisiërs, Indonesiërs en Tsjetsjenen tellen, ook christelijke inwoners van het eiland gegijzeld en gebruiken ze hen als menselijke schilden.

Tienduizenden burgers hebben het eiland ontvlucht. Sinds het begin van de gevechten is het aantal vluchtelingen onophoudelijk gegroeid. Van ongeveer 43.000 vluchtelingen op 26 mei tot meer dan 100.000 vandaag. Het ziet er niet naar uit dat er snel een einde zal komen aan de gevechten om de controle over Marawi. Duterte zei eerder deze week alles op alles te zullen zetten om de islamistische dreiging te vernietigen en heeft hiervoor zijn hand uitgereikt naar de sinds jaar en dag regeringsvijanden: de maoïsten en moslimseparatisten. Dit om samen tegen het ‘IS-filiaal’ Maute te strijden.