Amerikaans senator Bernie Sanders (Dem.) en zijn vrouw worden door de FBI onderzocht in een fraudezaak. Het onderzoek draait rond een lening die de vrouw van Sanders zou afgesloten hebben die ze nooit kon afbetalen. Ook Bernie Sanders zou als senator ongeoorloofde druk hebben uitgeoefend op de bank. Sanders nam het vorig jaar in de Democratische voorverkiezingen in de VS op tegen Hillary Clinton. Clinton kon de voorverkiezingen maar nipt kon winnen, mede dankzij de ongeoorloofde steun van de Democratische partijtop.

De oorzaak van de aanklacht is een lening ter waarde van tien miljoen dollar die Jane Sanders heeft afgesloten voor de aankoop van een stuk grond waarmee ze de kunstschool waar ze directrice van was wilde uitbreiden. De school was gelegen in Burlington, Virginia, alwaar haar man burgemeester was. 

Bedrog

De school had altijd al moeite om studenten en fondsen te verwerven, maar Jane Sanders had bedrieglijk laten uitschijnen dat ze gesteund werd door donoren die financieel konden inspringen indien nodig. De aanklager zegt dan ook in de aanvraag tot onderzoek dat “Sanders met succes en intentioneel een frauduleus plan opmaakte om de materiële feiten te verbergen en vervormen voor een federale financiële institutie.”

Vorig jaar moest het college de deuren sluiten wegens faillissement. De weinig populaire Jane Sanders was toen al de laan uitgestuurd wegens haar financieel wanbeheer.

Strijder voor de kleine man?

Opvallend, de verkoper van de grond was een katholieke organisatie die zich inzette voor arme mensen in Virginia. Rusthuizen, gevangenissen en VZW’s worden ondersteund door de vereniging. Hun werking lijdt nu zwaar onder het financiële verlies door de bewuste lening. Dit terwijl het gezin Sanders wereldwijd beroemd is geworden met hun politiek discours tegen corruptie van de rijken en hun wil om arme mensen te helpen.

Het gezin Sanders wuifde initieel de aanklacht weg en tijdens de kiescampagne werd er maar weinig aandacht aan gegeven. Ook journalisten groeven niet verder inzake het onderzoek. De FBI deed dit echter wel en ze analyseerden de financiële afspraak van tien miljoen dollar. De harde schijven op Burlington College werden doorzocht, audits opgevraagd en financiële tabellen geanalyseerd. Donoren, leden van de raad van bestuur en de vorige directeur van de voorzitter werden allemaal geïnterviewd.

Ongeoorloofde druk

Daarna volgde een tweede brief naar de federale procureur waarbij beweerd werd dat Bernie Sanders druk had uitgeoefend op de bank om de lening voor zijn vrouw goed te keuren. “Ongeoorloofde druk door een Amerikaans senator is een ernstige ethische overtreding”, aldus de brief.

Nu lijkt het onderzoek in een nieuwe fase te zijn getreden en neemt het gezin Sanders topadvocaten onder de arm. Wordt vervolgd…