Het station Brussel-Centraal is deze avond ontruimd nadat er zich een ‘kleine’ explosie voordeed. Volgens de NMBS zou een waakzame militair het vuur hebben geopend op een man bij wie er draden uit zijn kledij kwamen. Volgens de Brusselse politie is er een grote perimeter ingesteld. 

Deze avond werd het station Brussel-Centraal opgeschikt door de explosie van een reiskoffer. De eigenaar van de koffer werd – nadat hij “Allahu akbar” riep -, neergeschoten door een militair. Of hij hierbij om het leven is gekomen is vooralsnog niet duidelijk. Noch bij de ontploffing, noch bij de actie van de militair zouden slachtoffers te betreuren vallen volgens Het Laatste Nieuws. De politie meldt dat zij de situatie onder controle heeft.

Wat zijn de vermoedelijke gebeurtenissen?

In het centraal station van Brussel werd er een koffer tot ontploffing gebracht. Ondanks dat er verschillende omstanders waren, raakte er niemand gewond. Verschillende getuigen hoorde de eigenaar van de koffer naar de sporen afdalen en “Allahu akbar” roepen voor de ontploffing.

De militairen echter, waren snel ter plaatse en neutraliseerde de man door hem neer te schieten. Of hij het overleefde, daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Na de neutralisering van de man, werd het station in allerijl ontruimd. Op dit moment zijn politieagenten en militairen nog massaal ter plaatse.

Jambon: “We volgen situatie op de voet op”

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde al op Twitter op de vermoedelijke aanslag. Hij gaf aan de situatie op de voet te volgen met het crisiscenter. Matthias Diependaele, de N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, was ook in de buurt. Aan De Standaard liet hij weten dat hij zijn trein wou nemen maar dat plots “heel wat mensen […] al huilend Brussel-Centraal [kwamen] uitgelopen. De politie, brandweer en militairen kwamen massaal ter plaatse.“, volgens Diependaele.

10 REACTIES

 1. Dank aan alle hulpdiensten, in het bijzonder de militairen en politiediensten.

  Waar zijn de blaaskaken nu die de militairen weg wilden uit de straat? Vertel tegen de Brussel-pendelaars dat jullie hen niet wilden beschermen….

 2. En straks weer die onverdraaglijke relativeringspraatjes: het was maar een kleine explosie, de echte slachtoffers zijn de moslims, militairen op straat zijn niet nodig, de dader was een psychisch verwarde jongeman, het is onze eigen schuld, het heeft niets met Ph. Moureaux te maken, enz. enz.

  • Relativering …is volop bezig. Zie bijvoorbeeld ‘nieuwe feiten’ op radio 1.

   Amateur psycho-analysten, de geachte Fernand Keuleneer op kop, laten zich enthousiast kennen op Twitter. Er wordt gesuggereerd dat de de terrorist dom was. Omdat er weinig volk was op dat moment. “Weinig” is relatief=: 20-30 man. Dat de terrorist best ook elders heen zou kunnen gaan, waar meer volk is, op de trein of zo, kwam geen moment in het hoofd van auteur op.
   Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om auteurs dom te noemen. Maar als ik ooit een gokje zou willen placeren, dan enkel op verlies van die gasten.

 3. zich voordoen als slachtoffer, een truk zo oud als de mensheid. de grootste psychopaten werden door hun buren afgeschilderd als vriendelijke en beleefde mensen

 4. Is de oppositie een stelletje fantasten?

  Het is zo ver. Vier mensen werden aangehouden. Ktir, de klok tikt. 24u hebben de speurders om in een hels tempo bewijzen te zoeken.

  Kitir, heb je te veel naar serietjes gekeken? 24 of 24 Legacy? Dat is niet echt, weet je. Komt niet overeen met de werklijkheid. Wat die m/v’s in één etmaal persen grenst aan de fantasmen.

  Hopelijk is de oppositie geen allegaartje van fantasten. De grijnslachjes op volgende foto – en het publiceren ervan op zich – zou echter anders kunnen doen vermoeden…

  https://twitter.com/MeryameKitir/status/875422036360933376

Comments are closed.