Europol, het samenwerkingsverband tussen de Europese politiediensten dat actief is 1999, heeft een website online gezet waarop banale voorwerpen te zien zijn die daders van kindermisbruik kunnen helpen identificeren. Het gaat om voorwerpen die zichtbaar zijn in kinderporno.

Het gaat steevast om alledaagse voorwerpen zoals een shampoofles, een plastic zak of een stuk behangpapier. In geen van de gevallen worden gezichten kenbaar in beeld gebracht. Alle voorwerpen die te zien zijn, zijn afkomstig van foto’s of video’s waarop kindermisbruik te zien is. Het gaat telkens om zaken die de speurders voorlopig niet kunnen oplossen. Wie een voorwerp herkent, kan de politie verwittigen via sociale media. Er is ook de mogelijkheid anoniem te verwittigen.

Europol maakt zich sterk over de efficiëntie van deze nieuwe methode, die naar verluidt al minstens twee slachtoffers heeft kunnen identificeren in een eerder onderzoek. Toen leidde de herkenning van voedselverpakkingen en vuilbakken tot een gouden tip.

Intussen zou Europol, nadat de site minder dan 24 uur online staat, al meer dan 1.900 meldingen binnengekregen hebben. Het zou voornamelijk gaan over mensen die weten waar de afgebeelden voorwerpen worden verkocht. Dit legt misschien ook meteen het grootste nadeel van de methode bloot: al die meldingen moeten nu worden onderzocht door de speurders ook al zijn ze niet steeds even nuttig. Tine Hollevoet, woordvoerder van Europol, vertelt dat Europol alvast extra capaciteit heeft ingezet.

Eerder deze maand lanceerde de Vlaamse overheid de hulplijn ‘Stop It Now!’. De hulpijn dient voor pedoseksuelen, die zich aangetrokken voelen tot kinderen maar er niet naar handelen. Wie informatie wil of zelf kampt met pedoseksuele gevoelens en hieraan preventief iets wil doen kan gratis bellen naar 0800 200 50.