Volgens de eerste exitpolls verliezen de Britse Conservatieven van premier Theresa May hun absolute meerderheid in het lagerhuis. Ondanks het verlies van hun absolute meerderheid, blijven de ‘Tories’ echter de grootste partij. 

Theresa May, de kandidate van “strong and stable leadership” lijkt haar absolute meerderheid in het lagerhuis te verliezen. Zo behalen de Britse conservatieven – althans volgens de laatste exitpolls – slechts 314 van de 650 zetels. Labour, de partij van Jeremy Corbyn, behaalt 266 zitjes in het lagerhuis.

Pond onderuit

Volgens de analisten van de BBC heeft May Corbyn “schromelijk onderschat”. De leider van Labour kan in tegenstelling tot wat bij de aankondiging van de verkiezingen werd verwacht, een goed resultaat neerzetten. Zo rijft Corbyn 266 zitjes binnen. Dit zijn er 34 meer dan Labour in de vorige verkiezingen behaalde. Ukip daarentegen, de partij van Nigel Farage, behaalt geen enkele zetel. De Lib Dem’s daarentegen, boekten dan weer forse winst.

Als een reactie op de eerste exitpolls ging de Britse pond hard onderuit. Zo verloor deze op minder dan een paar minuten tijd meer dan één procent van zijn waarde. De beurzen reageren via deze manier op de komende onzekerheid. Zo is het lang niet duidelijk wie de volgende ‘prime minister’ zal worden, noch wat de invloed hiervan op de Brexit zal zijn.

ADVERTENTIE