Naar aanleiding van een G20-top in Hamburg volgende week heeft Duitsland de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uitdrukkelijk verboden toespraken te houden voor de (talrijke) Turkse gemeenschap in Duitsland.

Duits minister van buitenlandse zaken, Sigmar Gabriel, heeft tijdens een bezoek aan Rusland gecommuniceerd dat een toespraak van de Turkse president in Duitsland geen goed idee is. De veiligheidsdiensten zullen het immers druk hebben met het beveiligen van de G20-top waardoor eventuele ophef tijdens Erdogan’s toespraak uit de hand zou kunnen lopen.

Spanningen tussen Duitsland en Turkije

Op 7 en 8 juli zal er in Hamburg een topconferentie plaatsvinden van de G20, een internationale economische overleggroep van de 20 sterkste economieën ter wereld. Erdogan kondigde reeds aan dat hij in de marge van deze topconferentie een toespraak zou houden voor de Turken in Duitsland. De Duitse regering heeft laten weten dat het een toespraak van Erdogan ongepast zou vinden en benadrukt dat de veiligheid bij een toespraak niet gegarandeerd kan worden.

De relatie tussen Duitsland en Turkije is nu al maandenlang enorm verzuurd. In de aanloop naar het Turkse referendum dat president Erdogan meer macht moest geven in Turkije liepen de spanningen in Europa hoog op. Erdogan en zijn campagneteam kwamen uitvoerig campagne voeren in heel Europa wat leidde tot veel oproer en irritatie. Bovendien werden twee Duitse journalisten in Turkije veroordeeld voor ‘terroristische propaganda en aanzetten tot haat’ en pakte Duitsland op zijn beurt uit met het terugtrekken van Duitse militairen uit Turkije die het Turkse leger steunden in de strijd tegen Islamitische Staat.

Tot slot zullen ook de beveiligingsagenten van Erdogan niet welkom zijn in Hamburg nadat zij eerder in de Verenigde Staten voor tumult zorgden. Een maand geleden, 16 mei 2017, ontstonden er protesten voor de Turkse ambassade tijdens het bezoek van Erdogan aan de VS. Een aantal mensen raakten hierbij gewond nadat Turkse eenheden de protesten op een gewelddadige manier de kop in drukten.