Duitsland heeft geen andere keuze dan het proces aan te vatten om zijn eenheden te verwijderen uit de Incirlik-luchtmachtbasis in Turkije. Dit omdat de Turkse overheid er niet zomaar alle Duitse parlementsleden meer zal toelaten. Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) vandaag.

Gabriel is op bezoek in Turkije en zag daarbij zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu (AKP). Tijdens de meeting werd duidelijk dat de recente spanningen tussen beide landen ook gevolgen zal hebben voor de militaire samenwerking tussen Berlijn en Ankara.

(Geen) Duitsers in Incirlik

“Turkije heeft duidelijk gemaakt dat, voor binnenlandse politieke redenen, het geen bezoeken kan toelaten voor alle parlementsleden”, zei Gabriel tijdens een persconferentie na een overleg met Çavuşoğlu in Ankara. Gezien dat de operaties van de Bundeswehr – het Duitse leger – worden overzien door het parlement, moeten Duitse parlementariërs in staat zijn om de eenheden te bezoeken, zei Gabriel nog.

“Turkije moet inzien dat in deze situatie, we verplicht zijn om de Duitse troepen uit Incirlik te halen. In deze situatie zal de Bundestag (het Duits parlement, red.) de regering vragen om een andere locatie te zoeken voor de troepen gestationeerd in Incirlik”, aldus nog Gabriel.

De vliegbasis van Incirlik is een militair vliegveld nabij Adana in het zuiden van Turkije. De basis is in gebruik door onder meer de Turkse en Amerikaanse luchtmacht. Naast Britse eenheden huist de basis toe nu ook Duitse eenheden die in 2016 er werden ingezet in het kader van de strijd tegen IS.

Duits-Turkse spanningen

Sinds vorige maand echter overweegt de Duitse regering al om haar troepen te verplaatsen uit de basis en elders te stationeren. In de maanden voor het Turkse grondwetsreferendum van 16 april liepen de spanningen tussen verschillende Europese landen en Ankara hoog op. Dit omdat de Turkse regering campagne wou voeren doorheen Europa om stemmen te winnen bij de grote Turkse diaspora. Dikwijls werden Turkse ministers de toegang geweigerd waarop heel wat diplomatiek geruzie volgde.

Zo noemde Erdogan de Nederlanders “fascisten en nazi’s om erna zelfs de Nederlanders de schuld te geven van de massamoord op moslims in Bosnië in 1995. Ankara schortte zelfs alle diplomatieke relaties met Nederland op in maart. Ook Duitsland werd door de Turkse leider Erdogan verweten “nazi-praktijken” te hanteren waarna een intens en lang conflict ontstond tussen beide naties. Deze lijkt nu te zijn ontaard is een te verwachten Duitse terugtrekking uit de basis van Incirlik.

Ook Oostenrijk en de NAVO waren onlangs de dupe van de Turkse politieke spelletjes en weerwil. Turkije, dat lid is van de NAVO, zorgde eind mei er nog voor dat de samenwerking met partnerland Oostenrijk niet meer kon doorgaan.

De Turkse president Recep Erdogan en zijn partij, de licht islamistische AKP, wonnen het referendum nipt op 16 april, maar al snel kwamen berichten binnen over kiesfraude. Ten gevolge van dit referendum is Erdogan machtiger geworden en wordt Turkije een presidentiële staat.