Thièrry Solère, afgevaardigde van het departement Hauts-de-Seine en officieuze leider van de zogenaamde ‘constructieve’ vleugel binnen de rechtse Les Républicains, heeft vandaag aangekondigd dat hij een nieuwe parlementaire groep vormt en daarbij samengaat met de centrumpartij UDI (Unie van Democraten en Onafhankelijken), van een eerder liberaal-democratische inslag.

Volgens Solère, de vroegere woordvoerder van François Fillion (LR), heeft de groep als doel de nodige hervormingen van de nieuwe regering van Emmanuel Macron (EM!) te steunen en zich tegen andere hervormingen te verzetten, indien nodig.

Nieuwe parlementaire fractie

“We werken aan het opzetten van een nieuwe parlementaire groep, die een nieuwe kracht in het parlement zal zijn”, aldus Solère op de persconferentie die hij gaf samen met Jean-Christophe Lagarde, voorzitter van de UDI.

Volgens Solère zijn er een twintigtal afgevaardigen van Les Républicains bereid om samen te gaan met 18 afgevaardigden van de UDI. Daarnaast steekt deze nieuwe parlementaire groep ook de hand uit naar enkele onafhankelijken in de Assemblée. Volgens Lagarde kan de groep de derde macht binnen het parlement vormen.

Tegenstelling binnen Les Républicains

De tegenstelling binnen Les Républicains lijkt vooral te draaien om hoe met de nieuwe regering van Emmanuel Macron om te gaan: voert men harde oppositie, zoals vicevoorzitter Laurent Wauquiez (LR) wil? Of stelt men zich constructief op waar er consensus is over de voorstellen?

Eerder vandaag vond er al een een fractievoorzittersverkiezing plaats tussen Ain Damien Abad (LR) en Christian Jacob (LR) waarbij deze laatste met 62 tegen 32 stemmen won. Jacob staat voor een hardere oppositie in tegenstelling tot de meer ‘pragmatische’ Abad.

Christian Jacob reageerde intussen ook al op de split: “Er is geen sprake van een situatie waarbij wij ons domweg zouden verzetten tegen hervormingen die geïnspireerd zouden zijn door onze ideeën, maar een eed van trouw is buiten de kwestie.”

Solère, de nieuwe leider van deze afgescheurde parlementaire fractie, kwam ook hier al eerder in het nieuws: hij werd aangeklaagd door Salah Abdeslam in verband met vermeende privacyschending.