De Franse parlementsverkiezingen zorgden voor een slachting onder de traditionele partijen. De centrumrechtse Les Républicains dachten deze presidents- en parlementsverkiezingen niet te kunnen verliezen. Ze verloren beide. Het rechtsnationale Front National van zijn kant haalde nooit meer stemmen en verkozenen, toch loste ook Marine Le Pen (Front National) de verwachtingen niet in. Komt er een politieke herverkaveling op rechts?

Het Front National (FN) heeft met 13,9% van de stemmen amper 8 verkozenen in het Franse parlement. Op een totaal van 577 is dat verwaarsloosbaar. Dat komt door het majoritair kiesstelsel. Toch trok de intrede in het parlement van het FN grote media-aandacht. Dat komt omdat presidentskandidaat Marine Le Pen deze kleine groep leidt.

Een rechtsnationale fractie?

Om enige impact te hebben in het parlement is een fractie nodig. Daarvoor zijn er minstens 15 parlementsleden nodig. En die heeft Front National niet. Dus moet men op zoek gaan naar partners uit andere partijen. Nicolas Dupont-Aignan, de gaullist die zich allieerde met Marine Le Pen tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gaf al te kennen hier open voor te staan.

Jacques Bompard, oud-FN-parlementslid en burgemeester van Orange werd verkozen met een eigen lijst in de Vaucluse en staat eveneens open voor samenwerking. Maar dan nog moet FN op zoek naar 5 andere parlementairen. In het Europees parlement duurde het ook meer dan een jaar om een fractie te vormen. Marine Le Pen hoopt ook in het Franse parlement een fractie te kunnen vormen in de loop van deze legislatuur.

Les Républicains splitsen

Ondertussen is het hommeles bij centrumrechts. Les Républicains is zoals elke grote partij geen monolithisch blok, maar een samenraapsel van verschillende stromingen. Na de desastreus verlopen presidents- (uitgeschakeld in eerste ronde) en parlementsverkiezingen (van 229 naar 113 zetels) is er fundamentele onenigheid over de politieke strategie. Moet men constructieve of harde oppositie voeren? Een 12-tal parlementsleden van Les Républicains hebben zich ondertussen bij de fractie ‘les constructifs’ aangesloten.

Strijd om het leiderschap

Binnen les Républicains woedt dan ook een strijd om het leiderschap tussen de verschillende stromingen. Laurent Wauquiez is een belangrijke kandidaat voor het voorzitterschap. Hij wil een duidelijke rechtse oppositie. Hij werd ook door Marion Maréchal Le Pen voorgesteld als één van de personen binnen Les Républicains waarmee Front National zou moeten kunnen samenwerken. Zelf geeft hij echter aan niet te willen weten van een samenwerking met FN.

Anderen, zoals voormalig parlementslid en kopman van de rechterflank in de partij, Thierry Mariani, zijn een andere mening toegedaan. Hij vindt het nog te vroeg voor samenwerking met het FN, maar wil wel in constructieve dialoog gaan.

Rechts op zoek naar succesformule?

Marine Le Pen van haar kant, kondigt ook een grondige hervorming aan van haar partij. Ze wil daarbij de leden bevragen in een congres begin 2018. Zelfs een hervorming van de partijnaam behoort volgens haar tot de opties. Bedoeling is de 11 miljoen kiezers die ze bereikte in de presidentsverkiezingen ook in de toekomst te mobiliseren. Om ook mensen buiten haar partij te bereiken, zal Marine Le Pen er eerst moeten in slagen een fractie te kunnen vormen. En dat betekent samenwerking met (een deel van) les Républicains.

In Italië zorgde een alliantie tussen het centrumrechtse Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en het rechtsnationalistische Lega Nord, voor een grote nederlaag van links bij de recente gemeenteraadsverkiezingen? Hierbij werden zelfs historische linkse bastions verloren aan rechts. Dringt ook in Frankrijk een politieke herverkaveling of samenwerking op rechts zich op?