Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen op 7 juni waarin het haar bezorgdheid uitdrukt over het verslechterde situatie in Congo. Met name in de provincie Kasaï zijn er sinds augustus 2016 honderden inwoners omgekomen in gevechten tussen het regeringsleger in milities.

Er zouden 40 massagraven gevonden zijn en 1 miljoen inwoners zijn op de vlucht. Ook zouden er in de provincie Kasaï 2 VN-medewerkers ontvoerd en gedood zijn. Inwoners en uitgeweken inwoners van Kasaï proberen de aandacht te vestigen op de problemen in hun provincie. Op 10 juni was er bijvoorbeeld een mars in Parijs onder de slogan ‘Je suis Kasaï’. De betogers stellen dat Kabila “hen stilletjes aan het vermoorden is.”

Verlopen termijn

De motie spreekt ook haar zorgen uit over het verloop van de presidentiële verkiezingen in het land. De huidige president, Joseph Kabila, heeft zijn twee termijnen er op zitten, maar wil vooralsnog niet wijken. Hij is de zoon van de vermoorde president Laurent-Désireé Kabila.

Volgens de Congolese grondwet kan een president niet langer dan twee termijnen aan het hoofd blijven. Momenteel zijn er problemen met het organiseren van de verkiezingen. Zowel het registreren van kiezers verloopt moeilijk als het vinden van de nodige financiering.

Internationale bezorgdheid

Gewezen secretaris-generaal van de VN Kofi Annan, samen met 9 voormalige Afrikaanse presidenten, heeft ook zijn grote bezorgdheid uitgedrukt. Er zijn al 40 doden gevallen in gevechten tussen voor-en tegenstanders van de president. Hierop werd op 31 december 2016 onder bemiddeling van de nationale bisschoppenconferentie een akkoord gesloten tussen de regering en de oppositie.

President Kabila zou aan de macht blijven tot december 2017 en ondertussen zou er een transitieraad zetelen waarin Etienne Tshisekedi premier zou blijven. Die overleed echter op 2 februari dit jaar. Onder de internationale gemeenschap bestaat de vrees dat het aanhoudende geweld een reden gaan zijn om de verkiezingen alweer uit te stellen.