Volgens de Congolese nieuwswebsite 7sur7.cd dreigt het Congolese regime van Joseph Kabila met een inreisverbod tegen onder meer de Belgische en Europese ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). “Kabila duldt duidelijk geen kritische pottenkijkers en dit inreisverbod is een bewijs hiervan,” reageert Kamerlid Peter Luyckx (N-VA).

Uit een voorstel van een informele werkgroep aan de Congolese regering blijkt dat er sancties voorgesteld worden tegenover tien mensen, waaronder zeven Belgen, twee Amerikanen en een Italiaan. Een en ander wordt gezien als een antwoord op de sancties die Europese Unie en de Verenigde Staten hebben genomen tegen hoge functionarissen van de Democratische Republiek Congo.

Persona non grata

Bart Ouvry, de Europese ambassadeur in Kinshasa en tevens een Belg, zou persona non grata worden verklaard met tot gevolg dat hij het land zou worden uitgezet. Aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), de Kamerleden Peter Luyckx (N-VA) en Karl Vanlouwe (N-VA), de Europarlementsleden Marie Arena (PS) en de Italiaanse Cecile Kyenge zou geen visum meer worden verleend en de tegoeden bevroren. De Belgische ambassadeur Bertrand de Crombrugge zou dan weer “diplomatiek geïsoleerd” moeten worden. Als ambassadeur van de Europese Unie voor Afrika kijkt Koen Vervaeke eveneens aan tegen een weigering van visum en een bevriezing van tegoeden.

Mensenrechten

Peter Luykx en Karl Vanlouwe zijn tevens verkiezingswaarnemers voor de regio en betreuren het inreisverbod: “Het is onze basisopdracht als volksvertegenwoordigers om de situatie in Congo kritisch in het oog te houden. Een Kamerbreed aangenomen resolutie van mij over de mensenrechtensituatie daar en de verkiezingen, is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten,” aldus Luyckx.

De officiële reden voor de sancties is niet duidelijk. In ons land loopt een onderzoek naar de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba. De aanklacht luidt misdaad tegen de menselijkheid.