CNN in problemen na ‘fake news’ over Trump en Rusland

3
4876

Nieuwszender CNN zit in moeilijke papieren nadat bleek dat een vals nieuwsbericht dat beschadigend was voor president Donald Trump (Rep.) de wereld werd ingestuurd. Het verhaal bleek volledig onwaar te zijn en moest worden ingetrokken. Het was de rechtse nieuwssite Breitbart die de kat de bel aanbond. Bovendien brengt Project Veritas op haar beurt ook vuile was van CNN naar buiten. 

Volgens Buzzfeed vertelde een bron dicht bij het netwerk dat het verhaal a massive fuck up was en mensen gestraft zullen worden. De voorzitter van de CNN, Jeff Zucker, is rechtstreeks betrokken bij het onderzoek naar wat er misgaat bij de organisatie van CNN.

Het schandaal zorgde er voor dat drie vooraanstaande journalisten, waaronder de verantwoordelijke hoofdredacteur die een onderzoeksteam leidde, hun ontslag hebben moeten indienen. Het artikel in kwestie, dat alweer over de vermeende band tussen Trump en Rusland ging, werd ondertussen volledig teruggetrokken. De journalisten in kwestie zijn Thomas Frank, Eric Lichtblau en Lex Harris.

Editoriale standaarden

Het verhaal probeerde een verband te creëren tussen Anthony Scaramucci, een vertrouweling van president Trump, en het Russisch ‘Direct Investeringsfonds’. Het artikel zei dat Scaramucci in januari een geheime ontmoeting had gehad met een vertegenwoordiger van het fonds en ze er het mogelijk opheffen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland bespraken. De zender beriep zich alweer op “anonieme bronnen”. Dit verhaal bleek onwaar te zijn en werd ingetrokken omdat het “niet voldeed aan de editoriale standaarden van CNN”. Sindsdien heeft elk Rusland-gerelateerd verhaal bij CNN de goedkeuring nodig van twee topredacteurs nodig voordat het gepubliceerd kan worden.

De zender ontving ondertussen al een storm aan kritiek. De adviseur van Trump die in het bewuste stuk vermeld werd zegt echter wel geen klacht te zullen indienen en verklaart de verontschuldigingen van CNN te aanvaarden.

Zoveelste uitschuiver bij CNN

De episode is pijnlijk voor een zender die al langer onder vuur ligt voor hun manier van verslaggeving over de Amerikaanse president. De zender staat bij conservatieven zelfs bekend als het ‘Clinton News Network’ en president Trump ligt al lang er mee op ramkoers. Hij noemt ze geregeld fake news of zelfs very fake news. Het meest in het oog springende moment was toen dat President Trump Jim Acosta publiekelijk vernederde nadat deze de president onbeleefd bejegende.

Onlangs moest de zender nog Kathy Griffin ontslaan. Ze was normaal gezien verantwoordelijk voor de nieuwjaarsspecial bij CNN, maar nadat ze een foto publiceerde waarbij ze lachend poseerde met een bebloed en onthoofd hoofd van de president in de stijl van IS was haar positie onhoudbaar gehouden. Ook Rezla Aslan werd de laan uitgestuurd na enkele eerder vulgaire tweets over Donald Trump.

Ook een bericht dat voorspelde dat James Comey Trump zou tegenspreken in zijn getuigenis moest worden bijgesteld. Eerder dit jaar publiceerde CNN nog een ander smeuïg stuk over de president waar weinig tot niets van klopte.

Publieke verantwoording

CNN wenste nog niet officieel te reageren en voorzitter Jeff Zucker weigert momenteel commentaar te geven.

Donald Trump Jr. riep Zucker wel al op om zich te verantwoorden voor dit schandaal: “De hypocrisie is ontstellend. Ze worden [bij CNN] geconfronteerd met het grootste fake news-schandaal in hun geschiedenis en niemand wil vragen beantwoorden, zelfs niet van hun eigen mensen, en ondertussen hebben ze het lef om aan het Witte Huis te eisen dat alle persbriefings voor de camera gebeuren zodat ze hogere kijkcijfers halen en hun eigen personen beroemd kunnen maken? Misschien moet Jeff Zucker zelf maar eens een briefing voor de camera houden over het fake news-schandaal.”

Trump Jr. verwijst hierbij naar de kritiek die CNN gaf aan het Witte Huis omdat ze nu meer besloten persconferenties geven sinds (linkse) reporters er vaak alleen maar op uit zijn om een uitschuiver te melden.

Project Veritas

Tot overmaat van ramp voor CNN valt het schandaal samen met een nieuwe campagne van James O’ Keefe en zijn Project Veritas. Die organisatie is bekend van enkele undercoveroperaties tegen Planned Parenthood en de Democratische partij. Deze keer stuurde men een undercoverjournalist naar de studio’s van CNN om opnames te maken over de werking van de zender en te zoeken naar sappige uitspraken bij vooraanstaande medewerkers van de zender.

Uit hun opnames blijkt dat de verhaallijn over de vermeende banden tussen Trump en Rusland (‘Russiagate’) niet eens geloofd wordt door de journalisten van CNN zelf, maar ze dat vooral doen om kijkcijfers te halen bij een progressief publiek. Sinds de zender inhakt op de Amerikaanse president halen ze een stuk hogere kijkcijfers.

Een producer van CNN, John Bonifield, zei letterlijk: “Kijk, we hebben geen groot bewijs, […] indien er iets was, zou het al gelekt zijn, […] ik denk dat de president gelijk heeft om te zeggen dat het een heksenjacht is, er is geen hard bewijs.”  Verder zegt hij ook “ik heb geen overtuigend bewijs gezien dat aantoont dat de president een misdaad heeft begaan.”

Meer nog, zelfs indien Rusland zou geprobeerd hebben de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, is dat volgens hem niet echt een schandaal maar eerder normaal gedrag. Amerika doet bovendien hetzelfde volgens Bonifield. Hiermee herhaalt hij bijna wat Trump enkele maanden eerder zei maar waarvoor hij heel wat kritiek kreeg.

Journalistieke integriteit

Sinds de inauguratie vermeldde CNN Rusland volgens O’Keefe 16.000 keer terwijl de zender dus zelf niet eens het verhaal gelooft. De reden dat ze dit toch doen is volgens Bonifield, die al 15 jaar voor CNN werkt, dat ze er hoge kijkcijfers mee halen. “Onze kijkcijfers zijn ongelofelijk voor het moment.” Hij haalde zelf het voorbeeld aan van de verslaggeving rond het opzeggen van het akkoord van Parijs, wat volgens hem veel ingrijpender was maar waar ze slechts twee dagen aandacht aan schonken.

De CEO van CNN zei volgens Bonifield zelf dat de verslaggeving over het klimaatakkoord goed was, maar er opnieuw werk gemaakt moest worden van het Rusland-narratief. Op de vraag of daarmee CEO Jeff Zucker bedoeld werd antwoordde Bonifield positief. Ook zegt Bonifeld dat voormalig president Obama nooit dergelijke behandeling kreeg toen die president was. Dat zou kiezers hebben weggejaagd. Momenteel is Trump “goed voor de omzet”, aldus Bonifield.

De meest prominente persoonlijkheden van CNN, Jim Acosta, Anderson Cooper, Jake Tapper, Brian Stelter en anderen presenteren zichzelf vaak als politiek objectief en onpartijdige mediafiguren die eerlijk en integer werken. De slagzin van de zender is “The Most Trusted Name In News”.

3 REACTIES