Gewezen hoofd van terreurbeweging Shariah4Belgium Fouad Belkacem zit ondertussen vier jaar in de cel. De moslimextremist wil nu de gevangenis halftijds kunnen verlaten. ‘s Avonds zou hij dan in de gevangenis overnachten. De strafuitvoeringsrechtbank zal zich volgende vrijdag uitspreken over het verzoek van Belkacem. 

De 34-jarige Belkacem werd op 17 april 2013 onder het oog van de tv-camera’s thuis in Boom opgepakt. De moslimextremist snauwde toen naar de omstaanders. “Geniet ervan, vuile smeerlappen”, riep hij net voor hij geboeid in de politiewagen verdween.

Het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem werd toen door medestanders afgedaan als een “schijnproces, uitsluitend bedoeld als politiek statement”. Extremistische moslims hadden het over een “disproportionele veroordeling omwille van Belkacems moslimidentiteit”, gevoed door de “negatieve publieke opinie tegen Sharia4Belgium”.

https://www.youtube.com/watch?v=qzH01TdvNuI

Syriëstrijders

Belkacem was woordvoerder van de extremistische moslimbeweging Shariah4Belgium. Deze beweging wou de islamitische Sharia invoeren. De toespraken van Belkacem lokten heel wat moslimjongeren. Tientallen leden van Shariah4Belgium trokken naar Syrië om daar te vechten in de gruwelijke burgeroorlog.

De Antwerpse rechtbank noemde Belkacem in 2015 een staatsgevaarlijke haatprediker en bestempelde Shariah4Belgium als een terroristische organisatie. Belkacem werd veroordeeld tot 12 jaar cel. De straf werd vorig jaar in beroep bevestigd.

Weinig kans

Belkacem zat intussen een derde uit van zijn straf en mocht vorige dinsdag voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen. Het Antwerpse parket dat advies mag geven aan de strafuitvoeringsrechtbank is echter gekant tegen een versoepeling van het gevangenisregime van de moslimextremist.

40 procent van de gekende ‘Belgische’ jihadi’s die in het buitenland hebben gestreden zitten in de cel. Dat bleek eerder deze maand uit de cijfers die Monica De Coninck, Kamerlid voor sp.a, opvroeg bij de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hieruit bleek dat er in België 121 ‘foreign terrorist fighters’ aanwezig zijn. Slechts 44 onder hen bevinden zich vandaag de dag achter de tralies.

1 REACTIE