De nieuwe operatie van de Belgische marine voor de kust van Libië zal nog meer mensen aanzetten om de oversteek richting Europa te wagen. Dat vreest Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas. 

Volgens een gelekt Duits rapport staan er aankomende zomer tot 6,6 miljoen migranten rond de Middellandse Zee klaar om naar Europa te trekken. Hiervan 2,5 miljoen migranten in Noord-Afrika. Volgens Europees grensagentschap Frontex staan momenteel 1 miljoen mensen klaar voor de Libische kust om naar Europa te komen.

In het kader van operatie ‘Sophia’ zet het Belgische fregat Louise-Marie maandag koers naar de kust van Libië. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) meent dat het doel van de missie erin bestaat mensensmokkelaars te onderscheppen.

Barbara Pas van Vlaams Belang gaat echter niet mee in dit verhaal. “De ervaring leert echter dat deze peperdure operaties de mensensmokkel net in de hand werken. Gewetenloze mensensmokkelaars sturen immers steeds meer mensen in steeds gammelere vaartuigen op zee, in de wetenschap dat Europese schepen voor hen de veerdienst richting Europa organiseren”, aldus de Dendermondse politica.

“Eerder plaatste ook Fabrice Leggeri, directeur van het Europese grensagentschap Frontex grote vraagtekens bij de operaties van Europese schepen in de Middellandse Zee vanwege hun contraproductief effect”, aldus Barbara Pas.

Mensenhandel

Cijfers die het Vlaams Belang-kamerlid opvroeg bij minister van Defensie Vandeput bevestigen die these. Uit de opgevraagde informatie bleek dat marineschepen Godetia, Leopold I en Louise-Marie tussen mei 2015 en december 2016 in totaal 2.047 illegale immigranten naar het Europese vasteland brachten. De kostprijs voor de belastingbetaler zou oplopen tot 16,5 miljoen euro.

Barbara Pas roept de Belgische regering op om haar deelname aan de operaties op de Middellandse Zee stop te zetten. “Het kan niet de bedoeling zijn onze marine te degraderen tot objectieve bondgenoot van mensensmokkelaars door de illegale immigratie te faciliteren. Wie het zakenmodel van de geraffineerde mensenhandel wil kraken, kan niet anders dan het signaal de wereld insturen dat wie op een bootje stapt in Libië geen automatisch toegangsticket tot Europa koopt”, aldus Pas.

4 REACTIES

  1. De zomer breekt aan.
    Hoogseizoen voor de gratis veerdienst Afrika-Europa die ons de multiculturele verrijking zal brengen. De NGO’s en mensen, die geïnvesteerd hebben in de immigratie-industrie, zullen ze weer goed gaan verdienen op kap van de door links uitgeperste belastingbetalers.

  2. Gewoon linrea recta terug, in een goed afgesloten container, naar het thuisland zenden. Als ze daar de container geopend hebben, zal het beeld afschrikwekkend genoeg zijn, om deze geluksreis niet te gaan ondernemen! En dat voorkomt weer veel kosten van Europese zijde, en onnodige doden van hun zijde…uitstekend preventie-middel.