Arabische staten knippen banden met Qatar wegens steun aan Iran

0
1317

Egypte, Saoedi-Arabië, Libië (Tobruk), Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein hebben alle diplomatieke banden opgeschort met de rijke Arabische oliestaat Qatar. De gecoördineerde diplomatieke zet van de verschillende Arabische landen tegen hun rivaal komt er na beschuldigingen van steun aan terrorisme en de Moslimbroederschap aan het adres van Qatar. Ook de eilandengroep Maldiven, ten zuiden van Indië, heeft de banden geknipt met Qatar.

De Arabische landen zijn verwikkeld in een dispuut dat al weken aansleept. Qatar zou volgens de Arabische en soennitische beschuldigers de agenda steunen van sjiitische aartsrivaal Iran met wie onder meer Saoedi-Arabië sterk in de clinch ligt. Ook Qatars steun aan de Moslimbroederschap, een belangrijke en oude islamistische organisatie in de regio van het Midden-Oosten wordt aangehaald.

Afgelopen dagen waren de landen reeds betrokken in media-oorlogje waarbij Saoedi-Arabië en de VAE berichten de wereld inzonden over de destabiliserende rol van Qatar, nadat Qatar de ambassadeurs van Bahrain, Egypte, Kuwait, Saudi Arabie en UAE beval om te vertrekken. Meteen hierna werd de berichtgeving rond dit bevel echter ontkend. Toch werden vervolgens Qatarese media-uitzendingen geblokkeerd in andere Arabische landen.

De drie golfstaten Saoedi-Arabië, de VAE en Bahrein hebben nu Qatarese bezoekers en inwoners twee weken gegeven om hun landen te verlaten. Economische onregelmatigheden vinden reeds plaats nu verschillende vlieglijnen uit de VAE zoals Emirates, Flydubai en Etihad Airways hun luchtverkeer naar Qatar reeds hebben opgeschort.

Qatar en islamisme

Saoedi-Arabië, zelf nochtans de thuis van het radicale wahabisme en exporteur van allerlei extremistische ideeën, beschuldigde via haar staatsnieuwsagentschap SPA Qatar ervan om militantengroepen te steunen en hun ideologie te verspreiden. Dit lijkt een referentie te zijn aan Al Jazeera, het invloedrijke Arabische TV-kanaal dat in handen is van de Qatarese overheid. “[Qatar] omhelst verschillende terroristische en sektarische groepen wier doelen de stabiliteit in de regio verstoren zijn. Het gaat onder meer om de Moslimbroederschap, Islamitische Staat en Al Qaida en [Qatar] promoot de boodschap van deze groepen via zijn media continu”, was te horen op SPA.

Qatar had geen onmiddellijk antwoord op de verklaringen, beschuldigingen en diplomatieke acties, maar in het verleden heeft Qatar dergelijke beschuldigingen van steun aan terreurgroepen en Iran steeds ontkend. Echter heeft Qatar zijn media en politieke impact wel gebruikt in 2011 tijdens de Arabische Lente om voorheen onderdrukte islamisten te steunen in verschillende Arabische landen. Al Jazeera, dat dus in handen is van de Qatarese overheid, vertelt wel dat het diplomatieke e-mails tussen de VS en de VAE kon inkijken die wijzen op opzettelijke sabotage van het imago van Qatar door de VAE.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De door Qatar gesteunde partijen gelieerd aan de Moslimbroederschap zijn in het defensief na de Egyptische staatsstreep door het leger in 2013. Deze coup verving de Moslimbroederschappresident Mohamed Morsi. Zijn vervanger, de vroegere legerchef en thans de huidige Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, had eerder al samen met bondgenoten Saoedi-Arabië en de VAE de Moslimbroederschap op de lijst gezet van terroristische organisaties. Egypte zei nog via haar staatsnieuwsagentschap dat Qatar “de Arabische nationale veiligheid bedreigt en verdeling en wrevel zaait binnen Arabische gemeenschappen. Dit volgens een bewust plan dat tegen de eenheid en belangen van de Arabische natie ingaat.”

Qatars positie

De ruzie tussen de verschillende Arabische landen en Qatar kan belangrijke gevolgen hebben in de regio waar landen als Qatar, de VAE en Saoedi-Arabië allerlei ontwikkelingen en gebeurtenissen direct of indirect beïnvloeden. De werking van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten waarin Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de VAE zetelen, is nu ook sterk verstoord. Inzake Jemen waar een coalitie geleid door de Saoedi de overheid sinds 2015 militair steunt tegen de Houthi-rebellen is Qatar reeds buiten de coalitie gezet. Het dient echter wel gezegd te worden dat de betrokkenheid van Qatar voorheen al eerder beperkt was. Toch waren tot nu circa 1.000 Qatarese troepen gestationeerd in Jemen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De diplomatieke aanval kan tevens repercussies hebben voor het internationale prestige van Qatar. De Qatari huizen een grote militaire basis van de VS en zullen normaliter ook het gastland zijn van het WK voetbal in 2022. Sinds vele jaren heeft de golfstaat zich opgesteld als zijnde een bemiddelaar in allerlei disputen in de regio. De VS heeft bij monde van Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson laten weten dat de ruzie onder de Arabische VS-bondgenoten het gevecht tegen IS niet zal beïnvloeden. Tillerson riep de landen in kwestie op om hun geschillen op te lossen.

In 2014 vond reeds een dergelijk diplomatiek geschil plaats. Toen verwijderden Saoedi-Arabië, Bahrein en de VAE hun ambassadeurs uit Doha, de hoofdstad van Qatar. Dit ook omwille van zogenaamde Qatarese steun aan terreurgroepen. Echter, toen werd het luchtverkeer naar Qatar wel in zijn normale staat gelaten.

ADVERTENTIE