Vier Arabische staten die Qatar boycotten wegens ‘steun aan terrorisme’ hebben aan de regering in Doha een lijst met 13 eisen overgemaakt. Dit lijkt een nieuw dieptepunt in de diplomatieke crisis die in de Golf heerst sedert begin deze maand.

De vier landen -Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein- eisen onder meer het sluiten van Al-Jazeera, het doorknippen van banden met zogenoemde ‘terroristische’ organisaties en het afbouwen van banden met Iran. Bovendien eisen zij de sluiting van de Turkse militaire basis in Qatar.

Verregaande eisen

Qatar moet de banden doorknippen met ‘terroristische, ideologische en sektarische’ organisaties zoals de Moslimbroederschap, Islamitische Staat, Al Qaida, Hezbollah en Jabhat Fatah El-Sham, vroeger bekend als Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaida. Bovendien moet het alle personen die door de eisers als terrorist worden bestempeld en op Qatarees grondgebied verblijven overleveren.

Daarnaast wordt er ook geëist dat Qatar alle filialen van Al-Jazeera, waaronder dus ook de Engelstalige tak, sluit. De uiterst populaire zender is al langer een doorn in het oog van vele Arabische regeringen aangezien het gedurende de Arabische opstanden openlijk de kant koos van de opstandelingen en de Moslimbroeders.

Ook moet Qatar ‘ophouden met de oppositie te steunen in zijn buurlanden’, het moet volgens de eisenlijst ook alle gegevens overhandigen over de oppositie die het steunt. Hierbij aansluitend wordt ook gevraagd dat het ophoudt met burgerschap te verlenen aan personen uit de vier landen die het eisenpakket overhandigden.

Iran en Turkije

Men vraagt ook dat Qatar zijn banden met Iran afbouwt. De aartsrivaal van buurland Saoedi-Arabië. Beide landen werpen zich op als de beschermheer van hun stroming van de islam, Saoedi-Arabië als die van de soennieten en Iran als die van die sjiieten. De twee landen zijn verwikkeld in verschillende proxy-oorlogen in de regio, onder meer in Syrië en Jemen.

Turkije van zijn kant steunde Qatar doorheen de crisis. Het stuurde een schip met voedselhulp en een klein contingent soldaten en gepantserde voertuigen. Ondertussen sprak de Turkse president Erdogan met de Saoedische leiders over het kalmeren van de spanningen in de regio.

De vier landen geven Doha tien dagen om zich naar de eisen op de lijst te schikken, waarna ‘de lijst nietig verklaard wordt’, al bestaat er geen duidelijkheid over de gevolgen die daaraan verbonden zijn.