Amerikaanse Senaat onderzoekt oud-minister van Justitie

0
990

Leden van de Amerikaanse senaat hebben een partij-overschrijdend onderzoek geopend om na te gaan of voormalig Minister van Justitie Loretta Lynch onrechtmatig is tussengekomen in het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton (Dem). 

De senatoren reageren hiermee deels op de getuigenis van voormalig CIA-baas James Comey die had gezegd dat hij in de war was en zich zorgen maakte over hoe Lynch met het onderzoek omging.

Bezoek op het vliegveld

Een belangrijke reden voor het onderzoek is onder meer het onderonsje die Lynch en Bill Clinton hadden in een vliegtuig in volle verkiezingscampagne. Volgens Comey zorgde de omstreden ontmoeting tussen Lynch en Bill Clinton in een luchthaven in Phoenix en haar vraag om het onderzoek een “zaak” (matter) te noemen, ervoor dat het onderzoek onder druk kwam te staan. Het voorgestelde woordgebruik was volgens Comey problematisch omdat het in lijn lag met wat het verkiezingsteam van Clinton zei en er zo dus sprake was van politieke inmenging.

Hoewel Loretta Lynch en Bill Clinton zelf zegden gesproken te hebben over golf en hun kleinkinderen tijdens de ontmoeting in Phoenix, werd de schijn van belangenvermenging alvast gewekt. Lynch en de Clintons kregen hiervoor al heel wat kritiek te slikken, Comey zei dat hij zich misselijk voelde bij die druk. Die uitgeoefende druk zorgde er uiteindelijk voor dat James Comey zijn beruchte persconferentie hield waarin hij aanraadde Clinton niet aan te klagen. Zowel Republikeinen als Democraten stelden zich nu ernstige vragen bij die gebeurtenissen. Dianne Feinstein (Dem) zei tegen CNN dat ze zich ook zo zou voelen indien ze in Comey zijn schoenen had gestaan.

Het lijkt er dan ook op dat Lynch haar dienst verregaand politiseerde, iets wat de Republikeinen altijd aanklaagden.

Twee rapporten

In de verklaring van de senatoren geven ze mee dat twee rapporten hen tot het onderzoek hebben aangespoord. Een rapport bevat de bekentenis van een medewerker van de Democratische partij die zijn collega’s verzekerde dat Lynch zou verhinderen dat het onderzoek “te ver zou gaan”, in een ander rapport had toenmalig partijvoorzitter, Debbie Wasserman Schultz ook zoiets gezegd aan een medewerker van Open Society Foundations, een denktank gefinancierd door George Soros die de Democratische partij steunt. Schultz moest nadien opstappen nadat uitgelekt was dat ze als voorzitter van de partij Hillary Clinton had bevoordeeld terwijl ze Bernie Sanders tegenwerkte.