Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil op vraag van zijn partijgenoot Fouad Ahidar het algemeen hoofddoekenverbod voor personeel van de winkels in de Brusselse metro- en premetrostations schrappen. Het Vlaams Belang is hierover niet te spreken, en meent dat de maatregel ingaat tegen de vrouwenemancipatie en de inburgering.

Het lastenboek voor de betrokken stationswinkels bepaalt momenteel dat “het personeel van de winkels er altijd verzorgd moet uitzien” en dat het “geen politieke of religieuze tekens mag dragen”. “Door van dit principe af te stappen geeft minister Smet het signaal dat de neutraliteit van het openbaar vervoer in Brussel niet langer meer van tel is”, meent Dominiek Lootens, voorzitter van de Vlaams Belang fractie in het Brussels parlement.

“Daarenboven zet het opnieuw de deur open voor een systeem waarin vrouwen onder sociale druk opnieuw een hoofddoek gaan dragen”, zegt de Vlaams Belang politicus. Lootens wijst op het belang van arbeid als sleutel tot integratie. “Smet gaat regelrecht in tegen iedere vorm van inburgering die nog maar een paar weken geleden door de Brusselse partijen werd gestemd”, aldus Lootens.

Integratie

Wetende dat arbeid één van de integrerende factoren in onze maatschappij is, gaat de maatregel van Smet regelrecht in tegen iedere vorm van inburgering die nog maar een paar weken geleden door de Brusselse partijen werd gestemd.

Lootens verwijst naar een opiniestuk van de Iraanse Darya Safai die in een opiniestuk in De Morgen eerder dit jaar nog zei dat “vrouwen die een hoofddoek dragen, de kloof in onze samenleving ongewild groter maken. Ik begrijp niet dat je een kledingvoorschrift dat vrouwen per definitie discrimineert verdedigt onder het mom van de strijd voor vrouwenrechten.

Vlaams belang kondigt een voorstel aan om de neutraliteit op en rond het openbaar vervoer te waarborgen. Dominiek Lootens laat weten minister Smet te zullen interpelleren over de kwestie.

“Bruine rakker”

Dominiek Lootens kwam eerder deze week al in de nationale media door een opmerkelijk incident in de Vlaamse Gemeenschapscommissie. In de plenaire zitting van vrijdag 9 juni vloog Jef Van Damme (sp.a) in een razende colère uit tegen Lootens na een aantal keren onderbroken geweest te zijn. “ZWIJG, GIJ BRUINE RAKKER!”, klonk het.

3 REACTIES

  1. Pascal smet komt in nauwe schoentjes ihkv het gegraai in de Brusselse sociale sector. Hij lanceert, om de aandacht af te leiden, samen met zijn partijgenoten, een paar flares.

    Tegelijk wil hij met die eendagsvlieg, in navolging van de PS tijdens de verkiezingen van 2004*, kiesvee kopen. Het is nu wachten op orders van Sp-afgang dat in Brussel niet meer mag gesproken worden over vrouwenrechten.

    *zie de blog van Merry Hermanus.