De socialistische spoorvakbond ACOD Spoor wil in de zomer actie gaan voeren tegen de minimale dienstverlening. Hierbij wil de vakbond studenten zoveel mogelijk ontzien. Zo stellen zij dat de examens op 24 juni gedaan zijn. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), duren deze echter langer. 

 

De socialistische spoorvakbond kondigt een ‘hete zomer’ op het spoor aan. Dit naar aanleiding van de goedkeuring van de minimale dienstverlening bij de NMBS. Ondanks dat het slechts een wetsontwerp betreft en nog door het parlement moet, noemt de vakbond het “een aanval op […] het stakingsrecht”.

Moord op het sociaal overleg

De socialistische vakbond is tegen een minimale dienstverlening bij het spoor. Indien het voorstel wordt doorgevoerd zoals het nu op tafel ligt, dan kan het volgens de Franstalige voorzitter Abdissi “een hete zomer worden op het spoor”. Volgens hem “vermoordt” al wie dit voorstel goedkeurt het sociaal overleg.

Volgens hem zal de vakbond “op een bepaald moment […] toch moeten reageren”. Ook de voorzitter van de Nederlandstalige vleugel van ACOD Spoor, Ludo Sempels, is het voorstel liever kwijt dan rijk. Zo is het volgens hem “een aanval op het sociaal overleg en het stakingsrecht”. Sempels stelt dat ze “bij de regering meer bezig met fetisjes, trofeeën en symbooldossiers dan met het sociaal overleg, dat krijgt geen enkele kans”.

Wat met de studenten?

Volgens Abdissi “geeft de regering [met dit voorstel] de indruk dat we nog altijd kunnen staken, maar in feite worden bepaalde essentiële voorwaarden om te kunnen staken -zoals stakingspiketten- verboden. Voor ons is dit onaanvaardbaar, we zullen op een bepaald moment toch moeten reageren. Ik stel vast dat de examens op 24 juni voorbij zijn”.

Hilde Crevits reageerde meteen door te stellen dat de examens op 24 juni nog niet voorbij zijn. Zij noemt een treinstaking dan ook “een slecht idee”. Al is er volgens Sempels nog geen stakingsaanzegging ingediend. Zo zijn volgens de vakbondsman “de juridische diensten het ontwerp nog [aan het] onderzoeken”.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • De Doordenker

  Gaat de airco in de treinwagons weer uitvallen?

 • Kritische Geest

  ACOD vindt er niet beter op om weeral eens de studenten te ambeteren.

  ‘t Moet zijn dat ACOD geen jonge leden heeft, en al zeker geen studenten.

  ‘k peins dat ACOD de strategie van ‘hun broek verslijten’ zal blijven toepassen op het sociaal overleg tot de laatste het licht uitdoet om met (vervroegd) pensioen te gaan.

 • Oscar

  De Nationale Maatschappij van Belgische Stakingen is terug van weggeweest. Het is al een tijdje geleden dat ze het bedrijf hebben gedestabiliseerd en nu moeten ze die schade inhalen.

 • Jan Hammerbacher

  Ze willen studenten zoveel mogelijke ontzien. Maar de gewone pendelaar zoals ik, die iedere dag met de trein naar zijn werk gaat en daarmee het salaris van al die stakende beroepsluilakken betaalt, mag gerust gekl…. worden.