8 doden bij aanslag Londen: wat we nu weten

2
2011

In wat al snel duidelijk werd als zijnde een aanslag zijn tot nu toe 8 doden te betreuren en 48 mensen gewond geraakt in hartje Londen. Terroristen hanteerden een bestelwagen om mensen te doden en vervolgens steekwapens. Het is de derde aanslag op korte tijd in het VK na de bomaanslag in Manchester en de terreurdaad in Westminster.

Een witte bestelwagen is in een menigte geramd op de London Bridge iets na 22u00 plaatselijke tijd. Drie daders hebben dan met lange messen mensen beginnen neersteken nabij Borough Market een enkele honderden meters verder. Bij de slachtoffers: 8 doden (exclusief de daders) en nagenoeg 50 gewonden. Die laatsten werden naar vijf ziekenhuizen gebracht in de Britse hoofdstad, anderen werden direct op de delictscène behandeld.

“Dit is voor Allah!”

De ordediensten slaagden erin om drie daders uit te schakelen in maar liefst minder dan 8 minuten na aanvang van de aanslag, maar op Sky News werd gemeld dat de politie onzeker is of alle terroristen werden uitgeschakeld. Het is dus mogelijk dat er nog medeplichtigen vrij rondlopen. Wanneer Reuters vroeg om bevestiging van deze verslaggeving, weigerde de politiewoordvoerder te commentariëren. Op sociale media circuleerden foto’s van een dader gekleed met wat lijkt op een bomvest. Echter, de politie communiceerde dat het ging om nepbomvesten. Er waren ook explosies te horen in de Britse hoofdstad en dit zou gaan om gecontroleerde ontploffingen door de ordediensten, mogelijk om deze nepbomvesten te neutraliseren.

De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar een ooggetuige wist aan BBC te vertellen dat hij zag hoe de daders, terwijl ze mensen willekeurig neerstaken, “Dit is voor Allah!” riepen, hetgeen doet vermoeden dat de aanslag opnieuw in islamistische hoek te plaatsen is. Zowel de aanslagen in Manchester als in Westminster waren islamistisch gemotiveerd en werden door terreurgroep IS opgeëist.

Na de aanslag in Manchester werd het terreurniveau in het VK verhoogd tot het hoogste, namelijk 5: ‘exceptional’ (uitzonderlijk). Echter, vorige week werd het terug verlaagd tot 4, ‘severe’ (ernstig). Op deze beslissing is nu kritiek te horen in de media waarbij commentatoren de terugdraaiing voorbarig noemen.

Reacties

Zowel Labour als de Conservatieven, die verwikkeld zijn in een spannende vervroegde verkiezingsstrijd, hebben hun campagne opgeschort. Een woordvoerder van de Conservatieven heeft gecommuniceerd dat later in de dag zal beslist worden wanneer de campagne opnieuw kan herstart worden. Ook na de aanslag in Manchester werd de kiescampagne gepauzeerd. De verkiezingen gaan door op 8 juni, nauwelijks 4 dagen verwijderd van nu.

Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) communiceert treurig en ontzet te zijn maar ook “over alle grenzen heen verenigd” te zijn met de Britten. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) sprak ook zijn directe steun uit via Twitter: “Wat dan ook de VS kunnen doen om te helpen in Londen en in het VK, we zullen er zijn. WE ZIJN MET JULLIE. GOD’S ZEGEN.” Brits premier Theresa May wordt snel verwacht te reageren na haar een COBRA-briefing (Cabinet Office Briefing Room).

In een korte tweet laat ook Belgisch premier Charles Michel (MR) weten “het VK bij te staan”.

In opnieuw een scherpe tweet laat Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken zijn ongenoegen weten met de huidige politieke leiding. Hij haalt uit naar de burgemeester van Londen Sadiq Khan (Labour). Khan zei afgelopen september dat terreuraanvallen “een essentieel onderdeel zijn van leven in een grote stad”. Na de aanslag in Manchester kreeg Van Grieken op sociale media de wind van voren na een boze tweet over de aanslagen die refereerde aan de hoofddoekenhetze bij de politie van vorige maand.

2 REACTIES

  1. Het is om moedeloos van te worden hoe weer in alle toonaarden wordt ontkend dat het iets met de
    islam te maken heeft. Aanslagen plegen met de roep ‘Dit is voor allah’ heeft uiteraard niets met de islam te maken… Wat moet er nu nog gebeuren voor de waarheid eindelijk eens wordt gezegd?
    Wie later aan geschiedschrijving zal doen over deze periode in het Westen zal waarschijnlijk versteld staan over het gemak waarmee deze samenleving (en vooral wat zich dan “elites” noemt) zo enthousiast zijn eigen ondergang omarmt.
    En al wie maar het minste kritiek durft uiten wordt met de grond gelijk gemaakt. Soms letterlijk. Ik denk daarbij niet enkel aan o.a. Pim Fortuyn, maar ook aan de recente poging tot vergiftiging van de islamcriticus Robert Spencer (https://www.jihadwatch.org/) tijdens een bezoek aan IJsland door een links-extremist. En de MSM pers, zij kijken uiteraard de andere kant op. Deze maatschappij is ziek, doodziek. Ik zie het somber in.

  2. Jaren geleden was er een partij die al waarschuwde voor wat hetgeen zat aan te komen. Ze hebben die mensen uitgescholden voor extremisten, vervolgd voor racisme, in een cordon gestoken. Daar zitten de verantwoordelijken; degenen die het niet zagen aankomen, omdat ze het niet WILDEN zien. Zolang onze bevolking blijft kiezen voor degenen die dit bloeddorstig, achterlijk systeem, want dat is de islam tenslotte, dat de mensheid al 1400 jaar niets dan ellende heeft gebracht blijven aanvaarden als een gewone godsdienst komt er geen verandering. Bovendien zijn de grootste slachtoffers van de islam de moslims zelf. Maar ze willen het niet geweten hebben. Buiten deze die het hebben ingezien en er zich op lijfsgevaar hebben van afgekeerd. Surf maar eens naar de site van ex-moslims van België, dan weet je genoeg.