Maandagnacht heeft de politie een kraakpand ontruimd op de Oosterzelesteenweg in Kwatrecht. In het pand verbleven maar liefst 32 illegalen. Vermoedelijk is pand een uitvalsbasis om ‘s nachts naar de parking aan de E40 te gaan en in te breken in vrachtwagens. Op die manier hopen de illegalen in Groot-Brittanië te geraken.

“Rond 23.45 uur kreeg de politie een oproep van de eigenaars van het pand”, zegt burgemeester van Wetteren Alain Pardaen (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. Het pand zou al maanden gekraakt zijn door illegalen. De zoon van de eigenaar woont net naast het pand en had de situatie al verscheidene malen gemeld aan de politie.

“De politie kan de illegalen jammer genoeg enkel oppakken en een bevel (van de Dienst Vreemdelingenzaken, red.) geven om het land te verlaten. Kraken op zich is niet strafbaar”, klinkt het bij een vriend van de eigenaar. Bij de inval trof de politie 32 illegalen aan. “De politie heeft hen allemaal ondergebracht in het politiekantoor, waar de administratie verwerkt werd en ze een bevel kregen om het land te verlaten. Bij de grote operatie moest ook de hulp van de politie van de zone Puyenbroeck ingeroepen worden.”

Bevel om het land te verlaten

Het gekende probleem dat een bevel om het land te verlaten niets uithaalt kwam ook hier weer pijnlijk naar boven. Sommige van de illegalen hadden namelijk al meerdere keren een bevel gehad om het land te verlaten in verschillende andere gemeenten.

De illegalen gaan steeds op dezelfde manier te werk. “De vluchtelingen worden afgezet aan het station van Kwatrecht. Dan volgen ze de N9 tot aan De Kele en zo gaan ze naar de Oosterzelesteenweg. Daar vinden ze een onderkomen in het kraakpand, van waar ze naar de snelwegparking kunnen gaan”, vertelt de burgemeester aan Het Laatste Nieuws. “Het ziet eruit als het werk van mensensmokkelaars. Dat is een groot probleem in Wetteren en de politie wordt moedeloos omdat ze er niet veel tegen kan ondernemen.”

Al 10 keer het land uitgezet

Gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Wetteren Wouter Bracke zette mee zijn schouders onder de ontruiming van het kraakpand in kwestie. “Op zich begaan de krakers geen misdrijven zoals inbraken of overvallen, maar ze veroorzaken wel een gevoel van onveiligheid en overlast”, zegt Bracke aan Het Laatste Nieuws.

“Ze lopen vaak over velden waarbij ze planten kapot trappen, soms lopen ze door tuinen of privé-eigendommen, ze hebben al vuur gemaakt in het huis en de hele omgeving ligt bezaaid met zwerfvuil. Het gaat niet alleen over de 32 opgepakte mensen, maar over de misschien meer dan 100 vluchtelingen die er dagelijks passeren. De politie doet wel haar best, maar sommigen van hen zijn al tien keer het land uitgezet. Er moet iets anders gebeuren”, aldus het gemeenteraadslid voor Vlaams Belang.

Burgemeester Alain Pardaen vraagt nu aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers om maatregelen te nemen. Briers zegt dat hij contact heeft opgenomen met het kabinet van Vlaams Minister Ben Weyts (N-VA). Woensdag verwacht de gouverneur een antwoord.