De Belgische inlichtingendiensten hebben niet enkel 622 Syriëstrijders in het vizier, maar ook een 80-tal haatpredikers en 20 jihadi’s ‘van eigen kweek’. Dat blijkt uit cijfers van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) die Het Laatste Nieuws naar buiten bracht.

In tegenstelling tot de Syriëstrijders of ‘foreign terrorist fighters’, hebben de 20 gekende ‘homegrown terrorist fighters’ nog nooit een poging ondernomen om zich bij een buitenlandse terroristische groepering als Al Qaeda of Islamitische Staat aan te sluiten. Ze zijn geradicaliseerd in België zelf en worden nu in ons land uitvoerig gemonitord en geschaduwd door de inlichtingendiensten.

40 procent van de gekende jihadi’s die in het buitenland hebben gestreden zitten in de cel. Dat bleek eerder deze week uit de cijfers die Monica De Coninck, Kamerlid voor sp.a, opvroeg bij de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hieruit bleek dat er in België 121 ‘foreign terrorist fighters’ aanwezig zijn. Slechts 44 onder hen bevinden zich vandaag de dag achter de tralies.

Moeilijk te detecteren

“Maar deze potentiële terroristen van eigen bodem zijn erg moeilijk te detecteren“, laat Binnenlandse Zaken weten aan Het Laatste Nieuws. “Daarom willen we dat álle Belgische gemeenten zo snel mogelijk een eigen Lokale Integrale Veiligheidscel oprichten.”

Op dit moment heeft ongeveer de helft van de Belgische gemeenten een dergelijke veiligheidscel. In Vlaanderen gaat het om 213 cellen op 308 gemeenten en in Brussel om 15 cellen op 19 gemeenten. Wallonië doet veel slechter met maar 56 veiligheidscellen op 262 gemeenten.

Jambon verzekerde dat de ‘foreign terrorist fighters’ wel degelijk worden opgevolgd door de ‘local task forces’. Voor sp.a is deze uitleg echter onvoldoende. Zo noemt De Coninck het “rijkelijk laat” dat er nu nog overleg nodig is met de gewesten in verband met de uitbouw van de lokale integrale veiligheidscellen (LIVC’s).

1 REACTIE