Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft opnieuw een record te pakken. In de maand mei werden 151 criminele illegalen vanuit de gevangenis verwijderd naar hun thuisland. Samen zijn ze goed voor 4.585 maanden gevangenisstraf. Dat kondigt de N-VA-politicus aan op zijn website.

De 151 gedetineerden zijn samen goed voor 4.585 maanden gevangenisstraf ofwel 382 jaar aan celstraffen in totaal. Volgens staatssecretaris Francken gaat het om enkele zware criminelen. Zo zitten er onder meer een terrorist, een moordenaar en twee kinderverkrachters onder de illegale criminelen.

Het aantal uitzettingen zit op deze manier in stijgende lijn. Het lijkt er dus op dat Francken zijn target van 1800 uitzettingen van criminele illegalen in 2018 zal behalen. Met een speciale vlucht worden bijna elke week illegalen terug naar hun eigen land gestuurd.

Het ligt in lijn met een van Theo Franckens politieke beloftes: een efficiënter terugkeerbeleid van de grote hoeveelheid criminele illegalen die in onze gevangenissen verbleven. Sinds zijn aanstelling als staatssecretaris in 2014 zijn er veel akkoorden met de belangrijkste landen gesloten over het terugzenden van die criminelen. Het thuisland van de illegale wetsovertreder moet namelijk een tijdelijk reisdocument, een ‘laissez-passer’ genoemd, voorzien.

Evolutie terugkeer illegale criminelen

In vergelijking met het gemiddelde van 600 teruggestuurde criminelen per jaar onder de vorige staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) doet Theo Francken het een stuk beter. Het gaat om illegalen die hier in de gevangenis zitten en direct nadat ze hun straf hebben uitgezeten, gerepatrieerd worden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft ervoor gezorgd dat de dossiers over terugkeerders nu veel vroeger kunnen opgestart worden. De optimale samenwerking tussen Justitie en de DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) verklaart mede de stijging van de cijfers.

Tijdens een extra ministerraad over veiligheid werd vorige maand een akkoord bereikt over de uitbreiding van de capaciteit van gesloten centra voor illegalen. “Zo kunnen we meer illegale criminelen het land uit krijgen”, liet Francken toen weten.

5 REACTIES

  1. Het triomfalisme hierover lijkt me ongepast. Dat men het nodige doet is OK. Hiermee reclame maken en een score publiceren vind ik dubieus. De staatsecretaris kan ook gewoon communiceren dat hij er in slaagt een correct terugkeringsbeleid te voeren waarbij criminelen bij prioriteit geviseerd worden. Een scorebord verspreiden is niet nodig. Hou de cijfers beschikbaar op de website van de regering. Wie geïnteresseerd is vindt die daar wel.

      • Ikzelf voel plaatsvervangende schaamte. Een scorebord bijhouden in dergelijke materie, zoals bij een voetbalwedstrijd, stuit mij tegen de borst. Ook al ben ik het eens met de aanpak van de staatssecretaris.

      • Ik begrijp waar u naartoe wil maar ik kan in uw gevoel niet inkomen. Schaamte? Waarom? De staatssecretaris doet waarvoor hij is aangesteld en hij doet het blijkbaar ten gronde en zonder getalm of halfslachtige maatregelen. Zeggen dat de regering het nodige doet is wat men in het verleden ook deed. Alleen waren de cijfers er niet, we werden maw voor de gek gehouden. Ik heb totaal geen problemen met de communicatie hierover. Hierin verschillen we dan. Let’s agree to disagree.