Een studie van de universiteit van Brunel in Londen wijst uit dat zwakkere mannen meer neigen naar socialistische recepten zoals welvaartsverdeling. Dit terwijl gespierde mannen eerder voorstander zijn van private eigendomsrechten. De studie van Brunel hanteerde een steekproef van 171 mannen en peilde naar spieromvang, hoogte, gewicht, kracht en politieke voorkeuren.

Volgens de bevindingen van de universiteit van Brunel zijn politieke voorkeuren niet louter gebaseerd op de eigen intellectuele processen en de impulsen van iemands omgeving. Zo blijkt er ook een genetisch-fysiologische aanleg te zijn voor wat iemand politiek gelooft, althans volgens een studie die 171 mannen onder de loep nam. Hieruit blijkt dat mannen die groot en gespierd zijn, minder voorstander zijn van welvaartsverdeling en meer geloven in de natuurlijke dominantie van bepaalde sociale groepen.

Groepsevolutionair verleden

De onderzoekers geloven dat de verklaring kan liggen bij onze voorouders en onze genetische/historische achtergrond: Prehistorische mannen, die het voedsel en de vrouwen in handen hadden door middel van hun fysieke kracht, waren minder geneigd om te delen met anderen. Zo’n mannen vandaag, die dezelfde genetische aanleg delen, zouden daarom minder geneigd zijn om voorstander te zijn van egalitaire beleidsmaatregelen.

Michael Price, onderzoeker bij Brunel, zegt dat de studie in lijn ligt met andere voorspellingen over onze evolutionaire psychologie:”Dit is ons brein uit het Stenen Tijdperk in een moderne samenleving”, vertelt Price. “Onze breinen evolueerden in omgevingen waar fysieke kracht een belangrijke determinant was van succes. Als je je fysiek niet bedreigd voelt door andere mannen, als je aanvoelt dat je de statuscompetitie kan winnen, dan kan kan je beginnen denken dat ongelijkheid iets redelijk goed is”, aldus nog de Brunel-wetenschapper.

Echter is de vraag in welke richting de correlatie tussen kracht en rechts gedachtegoed werkt. Het is een beetje zoals de kip en het ei: Zijn het mannen die op basis van hun politieke voorkeur naar de fitness gaan om zo hun fysieke kracht in overeenstemming met hun politieke voorkeuren te brengen of werkt het omgekeerd? Wanneer hierop gecontroleerd werd, verdween een stuk van de correlatie, maar niet alles. Fysieke kracht werkt dus op zijn minst gedeeltelijk als voorspeller van politieke voorkeuren.

Opvallend: een eerdere studie begin dit jaar van het Zweedse ‘Institut för Näringslivsforskning‘ wees uit dat rechtse politici er beter uitzien dan linkse. Die bevinding werd gemaakt na een onderzoek aan de hand van foto’s van politici uit Finland, Australië, de Verenigde Staten en leden van het Europees Parlement. Voor mannen geldt ook dat ze, naarmate ze mooier worden bevonden, meer geneigd zijn om een rechtse stem uit te brengen. Bij vrouwen werd geen gelijkaardig verband ontdekt.