Zeker dertig migranten kwamen woensdag om het leven nadat hun schip bij de kust van Libië omkantelde. Volgens de Italiaanse kustwacht waren er zeker vijfhonderd mensen aan boord. 

Toen het schip vlakbij de kust van Libië kantelde kwamen ongeveer tweehonderd opvarenden in de Middellandse Zee terecht. Reddingswerkers van verschillende organisaties konden de meeste migranten veilig uit het water halen.

De zoektocht naar overlevenden is momenteel nog steeds op gang. Chris Catrambone, de oprichter van Migrant Offshore Aid Station (MOAS), meldt op Twitter dat bij het ongeluk ook kleuters zijn omgekomen. De lichamen van de drenkelingen worden onder meer met een helikopter van de Italiaanse kustwacht overgebracht naar reddingsschepen.

Het schip met migranten kantelde vermoedelijk vanwege een grote golf of omdat de opvarenden massaal naar een andere kant van het schip bewogen. Woensdag alleen al moesten reddingswerkers 1.700 migranten op vijftien vaartuigen helpen, aldus Reuters.

Bewijs samenwerking NGO's en mensensmokkelaars
Kaart: Gefira: Bewijs samenwerking NGO’s en mensensmokkelaars

Onlangs kwam aan het licht dat sommige NGO’s wel degelijk samenwerken met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee en meerbepaald in Libië. Dat zei Italiaanse procureur Carmelo Zuccaro. “We hebben bewijzen dat er directe contacten bestaan tussen bepaalde ngo’s en mensensmokkelaars in Libië”, zegt de procureur. De Italiaanse procureur noemde in zijn beschuldiging uitdrukkelijk het Maltese Migrant Offshore Aid Station (MOAS) dat de migranten vandaag heeft gered.

Vele migranten, veelal uit Sub-Saharaans Afrika, kiezen de route via Libië richting Italië. Sinds 2014 maakten jaarlijks meer dan 150.000 mensen deze oversteek van de Middellandse Zee.

2 REACTIES