De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de versoepeling van de Wet Major nadat vakbonden en werkgevers hierover een akkoord bereikten in 2016. De wet-Major zorgt ervoor dat zeeschepen in Belgische havens enkel gelost en geladen mochten worden door erkende dokwerkers. Maar Fernand Huts, CEO van het grote havenbedrijf Katoen Natie, kijkt nu uit naar duidelijke rechtsoplossingen van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Dat zei hij in De Afspraak. Katoen Natie wil namelijk geen havenarbeiders inzetten op logistieke functies en ‘e-commerce’. 

De Wet-Major regelt in België sinds 1974 de havenarbeid. Schepen lossen en laden moet gebeuren door erkende havenarbeiders. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat buitenlandse schepen niet zomaar hun eigen bemanning kunnen gebruiken om hun schip te lossen in de haven van Antwerpen. De wet was al langer een doorn in het oog van de EU en de Europese Commissie had daarom een procedure ingezet tegen de wet. Omwille van de versoepelingen, die de Commissie nu heeft goedgekeurd, is die procedure echter stopgezet. Huts vraagt nu ook aan Peeters om een duidelijk juridisch kader zodat e-commerce en logistiek zwart op wit buiten de restricties van de wet-Major komen te liggen.

Wet Major

De goedgekeurde versoepelingen laten toe dat werkgevers voortaan stapsgewijs buiten de pool van havenarbeiders kunnen rekruteren. De arbeiders uit die pool moeten erkend zijn door een vast comité van werkgevers en bonden. Dat ‘gesloten circuit’ wordt geopend en havenbedrijven kunnen vanaf nu ook zelf dokwerkers aanwerven. Wel moeten de arbeiders nog steeds een erkenning behalen. In een ‘referendum’ gaven de havenarbeiders ook hun fiat aan deze hervormingen.

“Het sociaal overleg in de havensector heeft aangetoond dat het in staat is om eensgezind het hoofd te bieden aan externe uitdagingen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit sociaal overleg resultaten kan blijven boeken, ook voor andere uitdagingen. Ik wil de sociale partners daarom op korte termijn ontmoeten om verdere acties en maatregelen op de sporen te zetten”, zegt Peeters in De Tijd.

Katoen Natie en ‘soetiens’

Katoen Natie, het havenbedrijf actief in de Haven van Antwerpen dat onder meer e-commerce bedrijft, werd voorheen sterk onder druk gezet door de havenvakbonden. Dit omdat Katoen Natie al 21 jaar bedienden in plaats van havenarbeiders inzette binnen havengebied omdat je “geen [havenarbeider] vindt om een ‘soetien’ in een envelop te steken”, aldus Huts. Niet conform met de wet-Major, vonden die vakbonden. Huts hoopt nu dat Peeters een oplossing zal vinden dat de rechtszekerheid van bedrijven als Katoen Natie vergroot.

Het enige dat we vragen is dat we kunnen voortwerken zoals we al 21 jaar doen, met bedienden volgens een bediendestatuut. Hetzelfde geldt voor de post, onze belangrijkste concurrent. Die werken met hun statuut, voor overheidspersoneel, dat ze ook willen behouden. Het is nu aan Peeters om rechtszekerheid te geven. We denken dat hij daar in kan slagen. Hij heeft dat beloofd.”

Oneerlijke concurrentie?

Huts duidt er ook op dat de Wet-Major in ongewijzigde vorm oneerlijke concurrentie oplevert. Bpost, een concurrent van Katoen Natie inzake e-commerce, hoeft ook niet te werken met havenarbeiders. Huts duidt er ook op dat we veel geld en jobs missen door die rechtsonzekerheid omdat (e-commerce)bedrijven niet durven investeren in de haven wegens de – onduidelijke – restricties en mogelijke druk van de havenvakbonden. “Los dat nu eens voor eens en altijd op. Zeg: dat logistieke [en e-commercegebeuren] mag gebeuren aan de voorwaarden die in de rest van Vlaanderen gelden”, aldus Huts aan Peeters.

Ook Havenbedrijf Antwerpen vraagt ook om een duidelijk kader: “De logistiek en de e-commerce in het havengebied moeten hervormd worden, zodat de bedrijven actief in deze sector de concurrentie op een marktconforme manier kunnen aangaan”.

ADVERTENTIE