VS: Commissie onderzoekt uitspraken komiek Colbert

3
1196

De Federale Communicatiecommissie (FCC) van de VS opent een onderzoek naar de Trump-grappen van de populaire TV-komiek Stephen Colbert van afgelopen week. Maandag maakte de presentator in zijn ‘Late Show’ enkele opmerkingen over Donald Trump die bij sommige kijkers in het verkeerde keelgat schoten.

De bekende Amerikaanse komiek maakte een monoloog over de door hem gehate Amerikaanse president. In die monoloog zei hij onder meer: “Het enige waar Trumps mond goed voor is, is als penishouder van Vladimir Poetin”. Die grap werd slecht onthaald en op Twitter werd de hasthag ‘#FireColbert’ trending. Sommigen noemen de grap van Colbert zelfs homofoob.

Als gevolg van die uitlatingen stroomden de klachten binnen bij de FCC. De voorzitter van de Commissie, Ajit Pai zei in een radio-interview dat ze de wet gaan toepassen en gepaste actie zullen ondernemen naar aanleiding van de klachten. Op laatavondtelevisie bestaat er regelgeving tegen obsceniteit, en mogelijk werd die overtreden.

Reacties

Colbert zelf antwoordde op de heisa op woensdag en zei dat hij het zo weer zou doen, maar misschien op een iets meer verfijnde manier gaf hij toe. Toch wilde hij zijn grap niet herhalen. Eerder maakte Colbert ook al duidelijk dat hij geen excuses gaat aanbieden aan Trump: “Ik heb grappen, hij heeft de nucleaire lanceringscodes, dus het is een eerlijk gevecht.”

Opvallend, Colbert kreeg steun van linkse beroemdheden zoals George Takei, Patton Oswald en Rosie O’Donnel. Nochtans zijn die doorgaans erg gevoelig voor dergelijke grappen. Omgekeerd zei de conservatieve Fox-presentator Sean Hannity ook tegen de oproep tot ontslag te zijn. Het staat de mensen immers vrij om niet te kijken.

Het is niet de eerste keer dat de presentator onder vuur komt te liggen. In 2014 was er ook een #CancelColbert hashtag na een grap over Aziaten. Toen had hij gezegd de Aziatische gemeenschap te willen helpen door de “Ching-Chong Ding-Dongstichting voor Aziatische gevoeligheden” te willen oprichten. Het uiten van kritiek op de Amerikaanse president legt Colbert alleszins geen windeieren. Waar zijn programma in het begin lage kijkcijfers haalde, doet hij het sinds Donald Trump president is erg goed.

3 REACTIES

  • Ik mis hier ook wat oppositie. Fijn dat je er bent. Maar vrije meningsuiting is nog niet hetzelfde als goed fatsoen. Ik vind ook dat iedereen mag zeggen wat hij op de lever heeft, maar dan graag op zo een manier dat iedereen blijft luisteren, ook de tegenstander. En die tegenargumentatie mag best grappig zijn. Ik verwijs hier graag naar “Lubach op Zondag” op de Nederlandse Televisie, daar vind je nog échte satire, dit in tegenstelling tot de Ideale Wereld, die zich beperkt tot kritiek op N-VA.

   • Ik ben persoonlijk ook dol op fatsoen (en op Lubach); maar daar is het recht op vrije meningsuiting niet voor gemaakt. Dat recht is er juist, en moeten we juist koesteren, omdat het ruimte biedt aan onwelgevallige meningsuitingen en minder fatsoenlijke uitlatingen. Dat is de prijs die we betalen voor de ruimte die we zelf geven én ontvangen. Vrijheid van meningsuiting hebben we niet (na eeuwen) verkregen met het oog op meningen of uitlatingen waar we ons moeiteloos achter scharen.

    Dus ja, de prijs die Donald Trump betaalt voor het rechtse afzeiken van Clinton dat bij zijn Fox-vrienden (en rechtser) schering en inslag was, is dat hij zelf ook accepteert dat hij onderwerp van ridiculisering kan zijn. Daar moet de grote jongen maar tegen kunnen.

    Dat hij daar niet goed tegen blijkt te kunnen, en zoekt naar mogelijkheden om Colbert te vervolgen, maakt hem in mijn ogen tot een wat minder grote jongen.