VS bereiken begrotingsakkoord: geen muur, geen besparingen

0
1067

Het Amerikaans Congres heeft na weken onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting. Hiermee vermijden ze een gevreesde ‘government shutdown’. De begrotingswet heeft een waarde van maar liefst 1,07 biljoen dollar en moet de overheidswerking financieren tot september. Het is de eerste belangrijke wet waar Republikeinen en Democraten samenwerken onder het presidentschap van Donald Trump (Rep.).

De wet voorziet geen fondsen voor het bouwen van de beloofde muur aan de grens met Mexico en neemt geen geld weg van de zogenaamde ‘sanctuary cities‘ die de federale wet op immigratie overtreden door illegalen een hand boven het hoofd te houden. Ook blijft Planned Parenthood al haar subsidies ontvangen. Allemaal belangrijke verkiezingsbeloftes van Trump.

Democraten tevreden

Hierdoor krijgen de Democraten heel veel van wat ze verlangden. Charles Schumer en Nancy Pelosi reageerden dan ook erg tevreden: “Dit akkoord is een goed akkoord voor het Amerikaanse volk. Het verzekert dat belastinggeld niet gebruikt wordt voor een weinig effectieve muur, vermijdt ‘gifpillen’ (amendementen die een bepaalde wet ondergraven) en zorgt voor extra investeringen in programma’s waar de middenklasse op rekent, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur”, aldus Schumer aan Politico.

Veiligheid

Ook de Republikeinen krijgen iets. Er wordt anderhalf miljard vrijgemaakt voor veiligheid aan de grens en een bijkomende 15 miljard dollar gaat naar defensie (al had Trump het dubbele hiervan gewild). Twee en half miljard hiervan zal gebruikt worden in de strijd tegen de Islamitische Staat. De president zegt dat hij de muur wel gebouwd zal krijgen en beweert er geld voor zoeken tegen de herfst.

Een mogelijke oplossing hierbij kan het voorstel van sentor Ted Cruz zijn. Die stelde vorige week voor om het in beslag genomen geld van drugshandelaars en kartelleiders te gebruiken voor het bouwen van de muur, een idee dat op veel bijval kon rekenen.

Compromis

Het plan is een compromis en de Republikeinen hebben veel moeten laten schieten: andere overheidsprogramma’s krijgen samen 30 miljard bij. Geen van de voorgestelde niet-defensie gerelateerde besparingen ter waarde van 18 miljard dollar werden in de plannen opgenomen. De Environmental Protection Agency behield haar budget en kreeg zelf extra middelen voor onderzoek naar schone energie en wetenschap. Democraten hadden graag een permanente financiering van subsidies voor Obamacare gezien en meer geld voor ‘Medicaid’ in Puerto Rico dat in slechte papieren zit. Die problemen werd verzwaard door het invoeren van Obamacare.

Ook werd er over de partijgrenzen heen een oplossing gevonden voor de ziekteverzekering van gepensioneerde mijnwerkers.

Het ziet er naar uit dat de wet een meerderheid zal halen, maar het is onduidelijk hoe groot de steun zal zijn onder conservatieven en hoe tevreden het Witte Huis onder Trump is over de inhoud. De wet moet ten laatste tegen 5 mei gestemd worden. Als de wet het niet haalt komt er toch een ‘government shutdown’. Dit is een proces waarin de uitvoerende macht moet treden wanneer er te weinig begrote middelen beschikbaar zijn. Dan worden alle niet-essentiële onderdelen van de overheid stilgelegd.