Voormalig FBI-chef Robert Mueller onderzoekt ‘Russiagate’

0
556

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Robert Mueller (72) als speciale aanklager benoemd om het onderzoek te leiden naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland of ‘Russiagate’. Robert Mueller was FBI-baas van 2001 tot 2013. President Donald Trump (Rep.) zegt dat hij er vertrouwen in heeft dat het onderzoek zal aantonen dat er geen sprake is van een samenzwering. De benoeming komt er na het aanzwellen van de roep van verontwaardigde Democraten om een buitenstaander het onderzoek te laten leiden. 

De benoeming komt er op initiatief van vice-minister van Justitie Rod Rosenstein. Die beroept zich op het algemeen belang om een speciale onderzoeker aan te stellen. Hij benadrukt dat dit geen indicatie van een misdaad is noch dat een vervolging nodig is. Rosenstein heeft de bevoegdheid om een speciaal onderzoeker aan te stellen nadat Justitieminister Jeff Sessions (Rep.) zichzelf van de zaak heeft teruggetrokken om elke schijn van belangenvermenging weg te nemen.

De aanduiding geeft Mueller, die de FBI loodste door de aanslagen van 11 september en de organisatie hielp omvormen onder twee presidenten, verregaande bevoegdheden om de campagne van Trump te onderzoeken alsook de autoriteit om mogelijke misdaden te vervolgen. “Ik aanvaard de verantwoordelijkheid en zal ze uitvoeren naar mijn beste vermogen”, aldus Mueller. De laatste keer dat er iemand een dergelijke rol werd toebedeeld was tijdens het onderzoek naar de inval van FBI-agenten bij een sekte in Waco, Texas onder Bill Clinton, wat uitdraaide op een totaal fiasco en waarbij 76 doden vielen. Het onderzoek sprak de toenmalige regering vrij.

De voormalige FBI-baas krijgt een breed mandaat van onbepaalde duur en kan zo elk mogelijk probleem die de kop opsteekt verder onderzoeken. Hierdoor bestaat het risico dat het onderzoek een eigen leven gaat leiden. Centrale figuren in het onderzoek zouden volgens NBC News Michael Flynn en de voormalige campagnemanager van Trump Paul Manafort zijn. Tot op heden werd er echter nog geen bewijs gevonden van mogelijke samenwerking met de Russen.

Het Witte Huis werd pas na het tekenen van het bevel geïnformeerd, maar de president reageerde zelfzeker: “Zoals ik al vaak heb gezegd, een grondig onderzoek zal bevestigen wat we al weten, namelijk dat er geen samenwerking was tussen mijn campagne en een buitenlandse entiteit”. Nadat de Amerikaanse president onlangs zelf nog aangegeven had Comey te hebben ontslaan omdat het aanslepende onderzoek hem op de heupen werkte, zei Trump er ook nog wijselijk bij: “Ik kijk uit naar een snelle afhandeling van deze zaak, in tussentijd zal ik niet ophouden te strijden voor het volk en de zaken die er toe doen voor de toekomst van ons land.”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Positieve reacties

De beslissing van het ministerie van Justitie komt er na hernieuwde ophef in de media na bezwarende artikels in de Washington Post en de New York Times ten laste van Trump. Mueller is een kandidaat die door zowel Democraten als Republikeinen erg gerespecteerd wordt en politici van beide partijen reageren dan ook erg positief op de benoeming.

Jeff Merkley, een Democratisch senator noemde de aanstelling “een overwinning voor alle Amerikanen die geloven in de integriteit van de wet”.

Mueller zal dezelfde bevoegdheden krijgen als een federaal openbaar aanklager en moet enkel finaal aan Rosenstein verantwoording afleggen. Hij is echter niet onderworpen aan dagelijkse supervisie door Justitie en krijgt erg veel bewegingsvrijheid. In het verleden zorgde dit wel voor problemen.

Zo kwam Kenneth Star die een onderzoek moest leiden naar een verdachte zelfmoord en vastgoedtransacties onder Bill Clinton allerlei andere onfrisse zaken op het spoor, waarvan het seksschandaal met Paula Jones en Monica Lewinsky het brede publiek het meest is bijgebleven.

ADVERTENTIE