Al 487 illegale criminelen zijn in het eerste trimester van 2017 ons land uitgezet. Onder het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is daarmee een nieuwe piek bereikt. Met een speciale vlucht worden bijna elke week illegalen terug naar hun eigen land gestuurd. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Het was één van Theo Franckens grootste beloftes: een efficiënter terugkeerbeleid van de grote hoeveelheid criminele illegalen die in onze gevangenissen verbleven. Sinds zijn aanstelling als staatssecretaris in 2014 zijn er veel akkoorden met de belangrijkste landen gesloten over het terugzenden van die criminelen. Het thuisland van de illegale wetsovertreder moet namelijk een tijdelijk reisdocument, een ‘laissez-passer‘ genoemd, voorzien. Zo niet, stuurt het thuisland de illegaal in kwestie zonder pardon terug. Met bijvoorbeeld Marokko, Somalië en Irak heeft België al zo’n verdrag. De kostprijs van de vluchten bedroeg vorig jaar rond de 600.000 euro.

In vergelijking met het gemiddelde van 600 teruggestuurde criminelen per jaar onder de vorige staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) doet Theo Francken het een stuk beter. Het gaat om illegalen die hier in de gevangenis zitten en direct nadat ze hun straf hebben uitgezeten, gerepatrieerd worden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft ervoor gezorgd dat de dossiers over terugkeerders nu veel vroeger kunnen opgestart worden. De optimale samenwerking tussen Justitie en de DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) verklaart mede de stijging van de cijfers.

Vaak gaat het om criminelen die betrokken zijn in drugs- of diefstalzaken, wat resulteert in zowel korte en lange straffen. Marokkanen (16,2 procent), Roemenen (15,4 procent) en Albanezen (10 procent) maken de grootste groep uit. Omdat ons land het zo goed doet, gaan onze buurlanden nu ook dergelijke speciale vluchten organiseren.