Pedofielen, mensen die seksueel zijn aangetrokken tot kinderen, kunnen vanaf vandaag terecht op een hulplijn voor informatie en preventie. ‘Stop it Now!’ is een project van de Vlaamse overheid en wil pedoseksuelen ondersteunen die wel een seksuele voorkeur voor kinderen hebben, maar er niet naar handelen. Het project hanteert de slagzin “Pedofiele gevoelens kies je niet, pedofiele daden kies je wel.

Pedofilie is een psychiatrische aandoening waarbij een volwassene zich (exclusief) seksueel aangetrokken voelt tot prepuberale kinderen. De stoornis is opgenomen in DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het handboek van psychische aandoeningen). Hoe sterk pedoseksualiteit voorkomt is niet echt bekend, maar men schat de prevalentie bij mannen op maximaal 5%. Over vrouwelijke pedofielen is nog minder bekend, maar aangenomen wordt dat de aandoening bij dit geslacht veel minder voorkomt.

Stop it Now!

Het initiatief, Stop It Now!, heeft verschillende takken wereldwijd zo ook in bijvoorbeeld Nederland en de VS, alwaar het reeds 25 jaar actief is. Stop it Now! wil pedofilie bespreekbaar maken bij het grote publiek zonder preventie uit het oog te verliezen. De organisatie “biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, alsook aan hun naasten.” De hulplijn wil waar nodig ook een link vormen tussen mensen met de aandoening en “gepaste hulp”.

“Het is een tot nog toe onbekende groep, bij wie preventieve hulp erg zinvol kan zijn”, zegt criminologe Minne De Boeck aan HLN. De Boeck werkt ook mee aan het project.

(Lees verder onder de tweet.)

In Nederland was van 2006 tot 2010 de PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit) actief, in de volksmond bekend als de ‘pedopartij’. De PNVD wou seks tussen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar legaliseren. De Vereninging Martijn, een Nederlandse organisatie met gelijkaardige doelen opgericht in 1982, werd definitief verboden in 2014 na jarenlang aanhoudend protest bij het publiek. Ook Daniel Marc Cohn-Bendit, de co-voorzitter van de groene fractie in het Europees Parlement tot 2014 en naaste vriend van Guy Verhofstadt (Open Vld), staat bekend om zijn pro-pedoseksuele uitlatingen in de jaren ’70 en ’80.

Straffen voor daders

Wie louter pedoseksuele gevoelens heeft, maar niet overgaat tot daden is niet strafbaar in België. Wel strafbaar is seks – ingestemd of niet – met iemand jonger dan 14 jaar (verkrachting bij gelijkstelling). Straffen hiervoor zijn 5 tot 10 jaar cel en in sommige omstandigheden zelfs 20 of 30 jaar.

Afbeelding: Stop it Now. Het logo van de organisatie heeft het telefoonnummer vervat.
Afbeelding: Stop it Now. Het logo van de organisatie heeft het telefoonnummer vervat.

In Nederland wordt chemische castratie door het Ministerie van Justitie soms als voorwaarde gesteld voordat pedoseksuele overtreders geresocialiseerd kunnen worden. Chemische castratie blokkeert de aanmaak van testosteron. Hierdoor kan de betrokkene geen erectie meer krijgen en daalt zijn potentie en verlangen naar seks. Verplichte chemische castratie als dwangbehandeling is evenwel niet toegestaan. Maar als de overtreder niet instemt met gebruik van dergelijke ‘libidoremmende medicatie’ kunnen daar gevolgen voor de betrokkene aan worden verbonden waardoor de behandeling en/of resocialisatie vertraging oploopt of stagneert.

Ook in België is een dergelijke semivrijwillige regeling actief. In Polen echter, heeft men in 2009 met een overweldigende meerheid een wet aangenomen die mogelijk maakt dat pedoseksuelen en incestplegers verplicht kunnen worden tot chemische castratie. De toenmalige Poolse premier en thans EU-president Donald Tusk omschreef pedofielen en incestplegers toen als “gedegenereerd en inhumaan”. Opvallend: de linkse Nederlandse partij DENK heeft dit ook als programmastandpunt.

Wie informatie wil of zelf kampt met pedofiele gevoelens en hieraan preventief iets wil doen kan gratis bellen naar 0800 200 50.

1 REACTIE