Vandaag opent Medina Expo in Antwerpen. Moslims proberen op deze beurs de kloof tussen hen en niet-moslims te verkleinen en aandacht te schenken aan startende ondernemers. Vlaams Belang ziet echter gefundeerde redenen om een betoging tegen de expo te organiseren. Dat bericht de Gazet van Antwerpen.

De vroegere Moslim Expo – nu van naam veranderd naar Medina Expo – kent volgens organisator Ramzi Zerqane al een gezwinde ticketverkoop. Zo zijn er voor dit weekend al ruim 5.000 tickets de deur uit.

Ondernemers en consumenten bij elkaar brengen

Zerqanes doel is ondernemers en consumenten dichter bij elkaar te brengen. Met de beurs wil hij tonen wat moslims aan de maatschappij te bieden hebben. Bijgevolg schenkt de beurs ook aandacht aan beginnende ondernemers. De organisator – die veel jonge moslims een eigen bedrijf ziet beginnen – noemt het een opkomend fenomeen en wil hierop inspelen.

Op inhoudelijk vlak kent Medina Expo een vrij diverse samenstelling, met maar weinig aspecten die niet aan bod komen. Van cosmetica tot en met sport en gezondheid, het zijn thema’s die op de beurs aanwezig zijn, al staat vooral het aspect halal prominent in de schijnwerpers. Als gastspreker verwelkomt Medina Expo de Amerikaanse professor Nouman Ali Khan. Deze zou volgens Zerqane zeer populair zijn onder moslimjongeren.

Protestactie Vlaams Belang

Volgens Vlaams Belang is de islamitische spreker echter geen onbesproken figuur. Hij propageert volgens Filip Dewinter “homohaat, seksslavernij, geweld tegen vrouwen en zweepslagen voor prostituees, pornoacteurs en overspeligen”. Al is dit voor de partij niet de enige reden om een betoging tegen Medina Expo te organiseren.

Vlaams Belang noemt het “te gek voor woorden” dat instellingen die door de Vlaamse overheid gesubsidieerd worden – zoals onder andere de Karel de Grote Hogeschool, Unizo en Bond Zonder Naam – een ondersteunende partner van de organisatie zijn. Initiatieven zoals Medina Expo kaderen “naast moskeeën, hoofddoeken, Koranscholen, salafistische cursussen, halalwinkels enz. […] in de islamisering en het onvrijer worden van onze samenleving”, aldus de partij in een persmededeling.

Zolang de gewelddadige fundamenten van de islam niet expliciet uit de islamitische leer worden geschrapt, werkt volgens de partij een dergelijke beurs radicalisering en jihad-aanslagen alleen maar in de hand. Om die redenen organiseert Vlaams Belang deze namiddag om 14 uur een betoging tegen ‘Medina Expo’.