Tijdens een bezoek aan een fabriek in Leeds, Yorkshire heeft de Britse eerste minister Theresa May (Conservatives) zich een persoonlijk voorstander van de vossenjacht getoond. Ze stelde dat indien ze opnieuw verkozen zal zijn op 8 juni, een nieuwe stemming over de ‘Hunting Act‘ van 2004 – die traditionele vossenjacht in het VK verbiedt – in het Britse parlement zal plaatsvinden. Dat brengt onder andere The Independent. 

De Hunting Act van 2004 werd door Tony Blair (Labour) ingevoerd onder druk van zijn linkse achterban. Deze wetgeving betekende voor de jacht zware restricties en in praktijk een einde aan sommige eeuwenoude vormen van jagen op de Britse eilanden. Eén van deze eeuwenoude jachtactiviteiten die verdween was de immens populaire vossenjacht. De brede Conservatieve partij heeft sindsdien de invoering van deze wet haar afschaffing in haar kiesprogramma gezet.

De opname van deze verkiezingsbelofte is echter altijd symbolisch geweest. David Cameron was immers een voorstander van de Hunting Act, maar wou zijn rurale kiezers niet afzonderen van de Conservatieve partij. De explicite belofte van May lijkt een keerpunt te zijn in dit beleid. Ze verdedigde niet louter haar kiesprogramma maar stelde werkelijk zelf voorstander te zijn van de vossenjacht en deed haar wens uit te doeken om deze jacht terug mogelijk te maken door een stemming in het parlement.

https://www.youtube.com/watch?v=rIufhvVMx0Q

Theresa May en de traditionele waarden

De Conservatieve partij heeft de laatste zes jaar bijna uitsluitend over de economie gesproken. Ze hebben getracht het sociale en ethische zoveel mogelijk naar de marge te proberen duwen. Het was dan ook maar gepaste voorzichtigheid na een oppositiekuur van een decennia onder Blair en een coalitieregering met de LibDems (Liberale Democraten). Nu de Conservatieve partij echter weer naar electorale hoogtes gaat en de Labour-partij op zijn zwakst staat sinds jaren haalt May de Britse traditionele waarden van onder het stof.

Theresa May lijkt in deze verkiezingscampagne het gevoel te hebben om over de nodige bewegingsruimte te beschikken om deze sociale thema’s opnieuw naar de voorgrond te brengen. Naast de hierboven aangegeven steun voor de vossenjacht, gaf de eerste minister gisteren zelfs een interview met haar man waar ze de traditionele takenverdeling in het huishouden verdedigde. De eerste minister toonde zich eveneens een fervent aanhanger van de traditionele vormen en activiteiten in het samenleven.

https://www.youtube.com/watch?v=1S99-3C16SA

Kritiek en steun

Langs de rechterzijde van het politieke spectrum in het VK wordt er met opluchting gereageerd. Vele conservatieven hadden immers gevreesd dat Theresa May net zoals de voormalige premier David Cameron enkel met harde economische thema’s bezig zou zijn en de rest van het conservatieve platform achter zich zou laten.

Langs de linkerzijde klinken kreten van verontwaardiging over de richting die het Verenigd Koninkrijk uitgaat en de stijl die Theresa May begint te hanteren. De kritiek lijkt voorlopig echter themagebonden en brengt voorlopig geen breed gedragen oppositie, maatschappelijk noch politiek, op de been.

In april, rond de Paasperiode, liet May ook weten een tegenstander te zijn van (commerciële) naamswijzigingen van feesten en evenementen die christelijke verwijzingen naar het Paasfeest verwijderen.