Vandaag begint voor moslims de islamitische vastenmaand. In tegenstelling tot vorig jaar, heerst hier onder politieke partijen beduidend minder animo voor. Enkel de Vlaamse liberalen en sp.a wensten tot nu toe de Belgische moslims een fijne ramadan. Orbit, het voormalige Kerkwerk Multicultureel Samenleven, pakt het echter anders aan. Voor hen is de ramadan een uitgelezen kans om de dialoog met de moslimgemeenschap in België aan te gaan. Dat bericht kerknet

Voor moslims begint vandaag de vastenperiode. Gedurende deze tijd zijn er voor hun een heel aantal zaken verboden. Zo mogen zij overdag onder andere niet eten of drinken. Ook dienen zij zich van geslachtsgemeenschap of het nuttigen van tabak te onthouden. Principieel is het deelnemen aan de ramadan een verplichting voor iedere moslim. De vastenmaand is namelijk één van de vijf peilers van de islam. Al zijn er ook enkele uitzonderingen op deze verplichting. Zo mogen jonge kinderen en zwangere vrouwen overdag wel eten en drinken.

Uitgelezen kans om in dialoog te gaan

Volgens Orbit, is de aanvang van de ramadan de uitgelezen kans om in dialoog te gaan met de Belgische moslims. “Wij roepen christenen op om van deze vasten – individueel of in groep – een gelegenheid te maken tot ontmoeting. Daarbij kunnen ze zelf een initiatief uitwerken of gebruik maken van het aanbod dat de werkgroep Relatieopbouw Moslims Christenen heeft uitgewerkt. Sinds vele jaren wordt voor de ramadan een meertalige brief geschreven waarin de hand wordt gereikt naar de moslimgemeenschappen. Die brief bevat een boodschap van bondgenootschap en gelukwensen”. Aldus Didier Vanderslycke, de directeur van Orbit

Orbit moedigt aan om de brief als teken van dialoog en vriendschap in groep te lezen en indien mogelijk, in een naburige moskee te overhandigen. “Er kan best vooraf een afspraak met verantwoordelijken van de moslimgemeenschap worden gemaakt. Daarna kan de brief persoonlijk in de moskee worden overhandigd. Bij deze gelegenheid kunnen ook kaarten met een groet voor de ramadan aan de aanwezigen in de moskee worden uitgedeeld. Het initiatief kan de aanzet zijn voor  contacten tussen christelijke en islamitische gemeenschappen en groepen. Dat kan een impuls geven aan verdere uitwisseling en dialoog”.

Weinig animo onder politieke partijen

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er beduidend minder politieke partijen die de Belgische moslims een hart onder de riem steken bij het begin van de ramadan. Tot dusver deden enkel Open Vld en sp.a dit. CD&V en Groen geven in tegenstelling tot vorig jaar nu verstek.

Aan alle moslims, een vreugde- en vredevolle Ramadan!

Publiée par Open Vld sur vendredi 26 mai 2017

https://www.facebook.com/Vlaamse.socialisten/posts/10154657819892151

Dit staat in schril contract met vorig jaar. Toen wensten diverse politieke partijen de moslims in ons land nog een fijne ramadan toe.

Vandaag vieren moslims samen met vrienden en familie het einde van de Ramadan. CD&V wenst alle moslims een gezegend suikerfeest! Eid Mubarak! #IKBENWIJ

Publiée par CD&V sur mercredi 6 juillet 2016

Publiée par Meyrem Almaci sur lundi 4 juillet 2016

1 REACTIE

  1. Vasten ? De moslimslagers zien hun omzet met soms tot 30% verhogen tijdens die “vasten”. Die ramadan is dan ook een idiote bedoening, en van langs om meer moslims vegen er hun voeten aan. Tenminste als hun co-moslims het maar niet te weten komen, want hebben of willen ze geen sociale controle over het gedrag van hun macho-hangjongeren, dan hebben die dan weer wel om te controleren of hun geloofsgenoten wel hun moslim-plichten nakomen. Zo kennen we ze.